Mijn profiel
Nuis in wereldrecord naar World Cup-eindzege op 1000 meter

Nuis in wereldrecord naar World Cup-eindzege op 1000 meter

Kjeld Nuis heeft zaterdag bij de wereldbekerfinale een wereldrecord geschaatst op de 1000 meter. De 29-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma, die daarmee de World Cup-eindzege op de afstand pakte, dook in de Utah Olympic Oval in Salt Lake City op de kilometer ruim twee tienden onder de tijd van Shani Davis (1.06,42).

Nuis noteerde een tijd van 1.06,18 en reed daarmee de toptijd van Davis uit de boeken. Het wereldrecord van de Amerikaan stond sinds 7 maart 2009. Ook Thomas Krol, ploeggenoot van Nuis bij Team Jumbo-Visma, maakte indruk. De wereldkampioen op de 1500 meter werd tweede in 1.06,25. Daarmee dook hij ruim een seconde onder zijn persoonlijk record, dat stond op 1.07,43. Kai Verbij completeerde het podium: 1.06,34.

Nuis sloeg een dubbelslag, want naast de zege op de 1000 meter bij de wereldbekerfinale, won hij het World Cup-klassement op de afstand. Met 342 punten bleef hij Verbij (304) en Pavel Kulizhnikov (303) ruim voor. De tweevoudig olympisch kampioen is de eerste Nederlander sinds Sven Kramer in 2007 (6.03,32 op de 5000 meter) die een wereldrecord schaatst.

"Eindelijk", zei een dolenthousiaste Nuis na afloop van zijn 1000 meter. "Het werd nog ontzettend spannend. Het niveau is zo ongekend hoog. Ik zei van tevoren al dat er drie jongens waren die het konden en die kwamen alle drie héél dichtbij. Dit is echt heel erg gaaf."

"Een wereldrecord heb ik altijd al willen hebben en nu heb ik hem. Dit was één van de doelen in mijn loopbaan. Ik ben enorm blij. Ik wist dat het erin zat, maar alles moet op zo'n moment kloppen. De race was nog niet eens perfect, maar dat maakt niet uit. Al was ik met een pirouette eerste geworden, dan had ik het ook mooi gevonden."

Krol: 'Trots op mijn tijd, maar had hem graag gepakt'

Krol had na afloop van zijn race een beetje gemengde gevoelens. "Ik ben er heel trots op dat ik hier de tweede tijd ooit op de 1000 meter heb gereden, maar aan de andere kant is het ook heel jammer dat ik er net naast zit. Ik had hem graag gepakt, dus dit is zuur. Ik heb het in de laatste ronde laten liggen. Ik kon de bochten niet strak doorkomen, het was een beetje wringen.

"Ik rijd het hele jaar al goede 1000 meters. Misschien win ik ze iedere keer net niet, maar ik sta eigenlijk overal wel op het podium. 1.06,25 is gewoon een supergoede tijd. Ik reed mijn snelste eerste rondje ooit van 24,21. Dat is ongelofelijk en iets wat ik nooit voor mogelijk had gehouden. Er komt nog een hele mooie 1500 meter aan. Ik heb er veel zin in en wie weet wat er op die afstand mogelijk is."

			© Stephan Tellier
© Stephan Tellier

Roest verpulvert PR op 5000 meter

Eerder op de dag schreef Patrick Roest de 5000 meter op zijn naam. De 23-jarige allrounder kwam al in de tweede rit in actie tegen de Noor Håvard Bøkko. De regerend wereldkampioen allround zegevierde in een razendsnelle tijd van 6.03,70. Daarmee bleef hij slechts 0,38 seconde boven het Nederlands record van Sven Kramer. De 32-jarige Fries reed in 2007 in Calgary een tijd van 6.03,32.

Ook betekende het een verbetering van zijn persoonlijk record met ruim vier seconden. Een week geleden had Roest tijdens het WK allround nog een tijd van 6.08,27 gereden op de vijf kilometer. Marcel Bosker (6.08,90) eindigde in Salt Lake City als tweede, terwijl de Canadees Ted-Jan Bloemen derde werd: 6.09,64.

Door zijn tijd van 6.03,70 klom de allrounder van Team Jumbo-Visma daarnaast naar de tweede plek op de Adelskalender (het klassement van de beste rijders over vier afstanden (500, 1500, 5000 en 10.000 meter): 144,940. Roest, die voor de World Cup Final op de vierde plek stond, passeerde de Amerikaan Chad Hedrick en ploeggenoot Sven Kramer. Hedricks landgenoot Shani Davis gaat nog altijd aan de leiding: 144,806.

"Ik haal hier weer bijna vijf seconden van mijn beste tijd ooit af, dus ik kan niet anders dan tevreden zijn", aldus Roest. "Dit is waar ik voor ging. Ik wist niet helemaal wat er nog mogelijk was na zo'n zwaar allroundtoernooi van afgelopen weekend. Ik wilde er lekker in komen en hem vervolgens vlak houden. Dat is gelukt."

"Het was een hele mooie rit. De laatste rondjes waren zwaar, waardoor mijn tijd nog iets opliep. Ik weet dat ik dicht bij het Nederlands record zat, maar er zat echt niet meer in. Ik ben heel tevreden met deze tijd."

Vijf rijders Team Jumbo-Visma in actie op slotdag

Zondag op de laatste dag van de World Cup finale in Salt Lake City komen er vijf schaatsers van Team Jumbo-Visma in actie. Nuis, Krol en Roest rijden de 1500 meter, terwijl Joy Beune bij de vrouwen op de schaatsmijl aan de start staat. Chris Huizinga sluit het laatste schaatsweekend van het seizoen af op de Mass Start.

Headerfoto: Yvonne van Gennip

Gerelateerde updates