Nuis en Roest pakken zilver en brons op schaatsmijl in Obihiro			© Stephan Tellier

Nuis en Roest pakken zilver en brons op schaatsmijl in Obihiro

Team Jumbo-schaatsers Kjeld Nuis en Patrick Roest hebben op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden in het Japanse Obihiro een medaille veroverd op de 1500 meter. De Rus Denis Yuskov was in een baanrecord de snelste op de schaatsmijl.

Nuis, olympisch kampioen op deze afstand, klokte een tijd van 1.44,81 en was daarmee ruim een seconde sneller dan zijn baanrecord, dat hij op 16 november 2014 reed (1.45,97). Genoeg voor de overwinning was het echter niet, want in de laatste rit dook Yuskov nog onder de tijd van de 29-jarige sprinter.

"Ik baal hiervan", zei een teleurgestelde Nuis na zijn race. "Ik wil gewoon winnen, het liefst iedere week. Mijn rit was niet optimaal, maar ik kon wel blijven doorrijden tot het einde. Alleen was het niet hard genoeg. Zo simpel is het."

"Ik reed een seconde harder dan mijn oude baanrecord. Toen ik na afloop van mijn race de tijd zag, dacht ik: dit zou hem weleens kunnen zijn. Als je dat gevoel hebt tot de laatste rit en iemand duikt er nog onder, dan doet dat pijn."

"Ik ben blij met mijn derde plek, maar ik weet ook dat er meer in zit"

Patrick Roest

Roest

Ploeggenoot Roest completeerde het podium met een tijd van 1.45,12. De 22-jarige allrounder was na afloop tevreden. "Deze tijd had zomaar voldoende kunnen zijn voor de overwinning, maar helaas doken er nog twee onder. Zij reden een heel goede rit, dus daar moet ik mee leven."

"Het was geen vlekkeloze race, voor mijn gevoel had het nog wel iets beter gekund, maar of ik Yuskov had kunnen kloppen, weet ik niet", gaf Roest toe. "We zijn hier nog niet zo heel lang, dus ik moet nog een beetje wennen aan het ijs. De bochten liepen nog niet helemaal lekker. Ik ben blij met mijn derde plek, maar ik weet ook dat er meer in zit."

Thomas Krol eindigde op de 1500 meter net buiten het podium op een vierde plaats (1.45,36) en Douwe de Vries werd dertiende (1.47,51). Sven Kramer reed eerder op de dag in de B-groep en noteerde een tijd van 1.48,10.

De Jong

Antoinette de Jong en Joy Beune kwamen namens Team Jumbo in actie op de 1500 meter bij de vrouwen. De Jong klokte een tijd van 1.57,01 en werd daarmee zesde. Beune werd tiende: 1.57,62.

Op de 500 meter wisten Jan Smeekens en Hein Otterspeer niet in de top tien te eindigen. Smeekens, regerend wereldkampioen op de kortste sprintafstand, werd vijftiende met een tijd van 35,29. Otterspeer finishte als negentiende (35,48). Chris Huizinga kwam in actie tijdens de mass start, waarop Simon Schouten een zilveren plak veroverde.

Foto: Stephan Tellier

Gerelateerde updates