Inloggen
Nuis en De Vries pakken goud op slotdag NK, Team Jumbo-Visma grossiert in EK- en WK-tickets			© Stephan Tellier

Nuis en De Vries pakken goud op slotdag NK, Team Jumbo-Visma grossiert in EK- en WK-tickets

Team Jumbo-Visma heeft op de slotdag van de NK afstanden twee keer goud veroverd dankzij Kjeld Nuis (1000 meter) en Douwe de Vries (Mass Start). De equipe van coach Jac Orie grossierde daarnaast in EK- en WK-tickets. Bij het EK sprint/allround greep Team Jumbo-Visma zeven van de twaalf beschikbare plekken, op de WK afstanden verzekerde de formatie zich van dertien van de 28 startbewijzen.

Nuis heroverde zondag op de 1000 meter zijn nationale titel. Voor de 29-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma betekende het zijn vijfde Nederlandse titel op de 1000 meter. Het was daarnaast zijn tweede gouden plak dit weekend. Zaterdag was hij al de beste op de 1500 meter. Nuis zegevierde op de kilometer in een tijd van 1.08,16. Daarmee eindigde hij slechts één tiende voor ploeggenoot Thomas Krol (1.08,26).

Beide mannen plaatsten zich daarmee voor de WK afstanden in Inzell (7-10 februari) en het EK sprint, dat over twee weken wordt gehouden op de buitenbaan van het Italiaanse Collalbo.

"Ik ben erg blij dat ik dit weekend de dubbel heb veroverd", zei een tevreden Nuis na afloop. "Het was een tijdje geleden dat ik beide titels op een NK won. Net als gisteren verdiende mijn laatste rondje geen schoonheidsprijs, maar dat maakt niet uit. Ik sluit dit weekend met een honderd procent score af en daar gaat het om. Ik weet wat de verbeterpunten zijn en bij de WK in Inzell gaan we gewoon vliegen."

Naast zijn twee WK-tickets was Nuis blij dat hij zich wist te plaatsen voor het EK sprint. "Ik heb een goed gevoel bij de buitenbaan in Collalbo. We gaan er regelmatig op trainingskamp en het is een fijne plek om te trainen. Eerder dit seizoen won ik tijdens de tweede wereldbeker op de buitenbaan in het Japanse Tomakomai de 1000 en 1500 meter en ook op de 500 meter in de B-groep ging het goed. Ik ga dus vol voor die Europese sprinttitel."

 / 
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier

Krol: 'Van tevoren geen rekening gehouden met EK-ticket'

Krol stond na afloop van de 1000 meter een beetje met een dubbel gevoel. "Ik loop hier op één tiende de nationale titel mis, dus daar zal ik nog weleens aan terugdenken", sprak hij. "Natuurlijk is het zuur, maar ik ben trots op wat ik dit weekend heb laten zien. Qua tickets heb ik het maximale eruit gehaald, dus daar ben ik blij mee."

"Ik had er van tevoren geen rekening mee gehouden dat ik me zou plaatsen voor het EK sprint. De 1000 en 1500 meter zijn mijn speerpunten en bij de WK afstanden wil ik meedoen om de wereldtitel, maar het EK is zeker mooi meegenomen."

			© Stephan Tellier
© Stephan Tellier

De Jong: 'Ik dacht: zie wel waar het schip strandt'

Op de 1000 meter bij de vrouwen wist Antoinette de Jong knap een zilveren medaille te veroveren. De 23-jarige allroundster van Team Jumbo-Visma noteerde een persoonlijk record van 1.15,27 en hoefde daarmee alleen winnares Ireen Wüst voor zich te dulden: 1.14,86. Jutta Leerdam completeerde het podium (1.15,31).

Voor De Jong betekende het alweer haar derde ticket voor de WK afstanden. Eerder dit weekend prolongeerde ze op de 3000 meter haar nationale titel en op de 1500 meter pakte ze een zilveren medaille. Op de 5000 meter werd ze eerder op zondag vierde.

"Na mijn vierde plek op de 5000 meter dacht ik: we gaan die 1000 meter ook nog maar even meepakken. Ik weet van mezelf dat ik na een vijf kilometer ook nog een goede 1000 meter kan rijden. Dat heb ik tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi laten zien. Ik ging de race in met de gedachte: ik zie wel waar het schip strandt. Ik ben hier heel blij mee."

 / 
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier

Roest: 'Drie-uit-drie, mij hoor je niet klagen'

Eerder op de dag veroverde Patrick Roest een zilveren medaille op de 10.000 meter. De regerend wereldkampioen allround kon in de voorlaatste rit lang in het spoor blijven van zijn tegenstander Jorrit Bergsma, maar moest de 32-jarige Fries in de slotfase toch laten gaan. Roest noteerde uiteindelijk een tijd van 12.50,86.

Door zijn tweede plek mag Roest (na de 1500 en 5000) ook op de 10.000 meter uitkomen bij de WK afstanden in Inzell. Douwe De Vries completeerde in een persoonlijk record (12.56,61, was 12.56,71) het podium.

Voor Roest kwam het aantal WK-tickets door zijn zilveren medaille op drie. Vrijdag wist hij al de 5000 meter op zijn naam te schrijven en zaterdag eindigde hij op de 1500 meter nipt tweede achter ploeggenoot Nuis. "Voor mij is dit een heel goed weekend. Drie tickets uit drie wedstrijden, dus mij zul je niet horen klagen", zei Roest met een glimlach.

 / 
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier

Douwe wint tumultueuze Mass Start

De NK afstanden kende een spectaculair einde. De Vries werd namelijk de verrassende winnaar bij de mannen op het onderdeel Mass Start. De ervaren kracht van Team Jumbo-Visma profiteerde in de laatste bocht van een valpartij van enkele koplopers, onder wie ploeggenoot Chris Huizinga, en spurtte vervolgens tot zijn eigen verbazing naar de nationale titel.

Naast de twee tickets van Nuis en Krol voor het EK sprint veroverde Team Jumbo-Visma tijdens de NK afstanden dertien tickets voor de WK afstanden in Inzell. Ook bemachtigde de ploeg van coach Jac Orie vijf van de zes tickets voor het EK allround, dat in combinatie met het EK sprint in Collalbo wordt gehouden (11-13 januari).

Gerelateerde updates

Food Friday – Gezond koken met weinig tijd

Gezond koken tijdrovend? Onzin! Tijdens een ronde zoals de Vuelta worden er dagelijks meerdere gezonde maaltijden voor onze renners gemaakt. Hoe dat precies gaat lees je in de Food Friday van deze week. Zo leer je meteen hoe je zelf in een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel zet!

Lees meer

Food Friday - Dit eten onze renners met een krachttraining

Het leven van onze renners draait om topprestaties op de fiets en daarvoor zijn er ook krachttrainingen nodig naast de kwaliteitstrainingen op de fiets. Wil je weten wat onze renners eten rondom een krachttraining? En welke oefeningen er worden gedaan? Lees dan vooral verder!

Lees meer

Food Friday – Het favoriete iced tea recept van onze renners

Op een warme zomerse dag is niks verfrissender dan een koud glas ijsthee. In deze Food Friday leggen we uit wat het verschil is in voedingswaarde tussen ijsthee uit een pak en zelfgemaakte ijsthee, en geven we je meteen wat tips en tricks om zelf ijsthee te kunnen maken!

Lees meer
 /