Moedige Kruijswijk kleurt bergrit Giro

Moedige Kruijswijk kleurt bergrit Giro

Steven Kruijswijk heeft in de achtste etappe van de Giro d’Italia voor de aanval gekozen. De klimmer van Team LottoNL-Jumbo probeerde op de slotklim naar CapitelloMatese in zijn eentje uit de greep van de favorietengroep te blijven, maar strandde twee kilometer voor de top. Benat Intxausti (Movistar) won de rit.

Na 50 kilometer in de eerste Girorit met finish bovenop een berg van de eerste categorie was er nog geen kopgroep vooruit. Dat deed Steven Kruijswijk beseffen dat er een kans lag voor hem. “Ik besloot aan te vallen op de eerste lange klim van de dag”, verklaarde hij na afloop. “Ik had al in mijn hoofd dat ik het vandaag wilde gaan proberen en ik voelde me goed. Achter mij ontstond een groepje achtervolgers met daarin allemaal goede klimmers. De samenwerking verliep bij hen echter niet vlekkeloos en daarom besloot ik mijn eigen tempo te blijven rijden.”

Tijdrit
Ploegleider Jan Boven moedigde zijn pupil op dat moment aan om tenminste tot de top op zijn eigen tempo door te gaan. “Achter hem bleef het onrustig”, zei Boven. “Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om in de afdaling op een achtervolgend groepje te wachten. We hoopten dat ze wat meer ruimte zouden krijgen van het peloton, maar dat viel tegen. Toen wisten we dat Steven een tijdrit moest gaan rijden op de slotklim. Hij heeft maximaal gestreden.”

Aanvallend
“Ik moest op de toppen van mijn kunnen blijven rijden om een kans te maken”, concludeerde Kruijswijk. “Ik hoopte dat ze achter mij een keer zouden breken. Uiteindelijk brak ik zelf. Dat is jammer, maar ik dacht dat ik op deze manier een goede kans zou maken op de ritzege. Uiteindelijk zit ik er ook niet ver vandaan. Ik weet dat het lastig wordt om nog in de top-10 van het eindklassement te eindigen. Daarom wil ik aanvallend rijden en voor een etappezege gaan. Ik merk dat ik daar de benen voor heb en ga het volgende week ook zeker nog een keer proberen.”

Onvoorspelbaar
De rit van zondag is voor Kruijswijk te vroeg voor een herhaling van zetten. “Maar het zou zomaar kunnen dat Martijn Keizer het dit keer gaat proberen”, liet Jan Boven weten. “Het wordt in ieder geval weer een zware etappe. De bergen op het parcours zijn niet te onderschatten. De favorieten bepalen of een kopgroep kans van slagen heeft en tot nu toe rijden ze steeds heel hard. Het is onvoorspelbaar, maar we gaan het in ieder geval weer proberen.”

Gerelateerde updates