Shop
Medailles voor Wouter olde Heuvel en Jan Smeekens op de laatste dag in Thialf

Medailles voor Wouter olde Heuvel en Jan Smeekens op de laatste dag in Thialf

Wouter olde Heuvel behaalde vandaag voor de derde keer dit jaar, na Obihiro en Seoul, zilver op de 1.500 meter bij een Wereldbekerwedstrijd. Jan Smeekens heeft zijn 500 meter-vorm terug en wint brons op deze afstand.

Wouter olde Heuvel heeft tijdens de Wereldbeker Heerenveen laten zien dat je best constant kunt zijn op de 1.500 meter, die ook wel eens een 'tombola' wordt genoemd. In zijn rit tegen Shani Davis zette hij een tijd neer van 1:46.22. In de laatste meters haalde hij zijn tegenstander pas in, reed daarmee de tot dan toe snelste tijd en Thialf ontplofte. "Ik ben ook iemand die tot de allerlaatste meter knokt. De 1.500 meter is pas afgelopen na 1.500 meter." Wouter is daarmee helemaal terug op niveau. "Ik doe mee met de wereldtop. Het niveau is wel wat minder hoog dan toen schaatsers als Erben Wennemars en Mark Tuitert nog meededen op deze afstand, maar je moet het nú doen en ik heb nu het zilver behaald!" Op de vraag wanneer er ooit goud voor hem lonkt op deze afstand, antwoordt hij nuchter. "Het is nog wel een flink verschil met de nummer één, dus voorlopig zit die gouden plak er nog niet in. Maar het NK en EK komen eraan, dus wie weet wat ik daar kan laten zien."

Sven Kramer heeft nog wat meer oefening nodig voor hij zijn perfecte 1.500 meter kan neerzetten. In rit 6 reed hij tegen de Belg Bart Swings, maar hij kon hem niet verslaan. Zijn tijd was 1:46.79, uiteindelijk genoeg voor een 7e plek.

Bij Kjeld Nuis zag het er lange tijd uit alsof hij zijn winst van Obihiro zou kunnen herhalen. In de laatste rit tegen de Pool Jan Szymanski zat hij lange tijd op het schema van de snelste tijd, maar in de laatste ronde verloor hij helaas wat snelheid en zette daarmee uiteindelijk de vijfde tijd neer, in 1:46.55. Jan Szymanski won de rit uiteindelijk in 1:45.92.

Kjeld Nuis weet wel zijn tweede plek in de Wereldbekerstand te handhaven, achter Jan Szymanski. Wouter olde Heuvel klimt met zijn zilveren medaille van vandaag naar de vierde plek in het klassement, met een gelijk puntentaantal als Sverre Lunde Pederson op plek drie. Sven Kramer behoudt zijn elfde plek.

Jan Smeekens terug op het podium
Na wat mindere prestaties in Seoul en Berlijn is Jan Smeekens weer terug op de 500 meter! Hij zette in rit 5 de snelse tijd neer, in 35.01, waarna alleen de Pool Artur Was en de Rus Pavel Kulizhnikov daar nog overheen konden door een 34-er neer te zetten. Pavel Kulizhnikov wint daarmee zijn vijfde 500 meter dit seizoen.
Jan Smeekens heeft gisteren hard gewerkt om een betere prestatie neer te kunnen zetten op de 500 meter. "We hebben de vinger direct op de zere plek gelegd. Mijn slagen waren wat te kort. Die heb ik nu verlengd, zodat ik meer snelheid opbouw. Het is niet gemakkelijk om dat in één weekend aan te passen, maar dat is topsport. Je moet." Op de vraag of Pavel Kulizhnikov te verslaan is, is Jan Smeekens duidelijk. "Absoluut. Hij was vandaag duidelijk de beste, maar niemand is onverslaanbaar."

Hein Otterspeer reed vandaag tegen dezelfde tegenstander als vrijdag. Waar ze vrijdag exact even hard reden, wist Hein de rit vandaag wel te winnen. Zijn 35.15 was op dat moment goed voor de vijfde plek, in de einduitslag zien we hem terug op een gedeelde 10e plek met Aleksey Yesin.

Gerben Jorritsma reed in rit 3 tegen de Nederlander Pim Schipper, die vanwege zijn winst vrijdag bij de B-groep vandaag in de A-groep startte. Pim Schipper was 0.01 seconde sneller dan Gerben en won de rit in 35.34.

Jan Smeekens weet net als Kjeld Nuis zijn podiumpositie in de Wereldbekerstand te behouden. Hij staat daarin nog steeds 3e met 411 punten. Hein Otterspeer behoudt eveneens zijn positie in het Wereldbekerklassement, namelijk de 11e plek. Gerben Jorritsma zakt één plekje in het klassement, naar de 22e plaats.

Jac Orie is tevreden

Terugkijkend op afgelopen weekend is Jac Orie zeer tevreden. "We hebben een paar hele mooie prestaties neergezet, de 5 kilometer van Sven Kramer was uiteraard fantastisch. We zijn hier met een groot team, elf schaatsers. Je wilt dan eigenlijk dat ze het allemaal even goed doen, maar helaas gaat dat niet. Ik vind vooral de veerkracht van Jan Smeekens wel erg bemoedigend. Dat hij na een slechte rit op vrijdag gewoon vandaag weer het podium haalt is zeer knap en dat bewonder ik."

Medailleoverzicht
LottoNL-Jumbo heeft tijdens dit vierde Wereldbekerweekend zeven medailles gewonnen:
Ploegenachtervolging: zilver voor Douwe de Vries (eveneens tweede in de eindstand van de Wereldbeker)
5.000 meter: goud voor Sven Kramer
5.000 meter: brons voor Wouter olde Heuvel
1.000 meter: zilver voor Kjeld Nuis
1.000 meter: brons voor Hein Otterspeer
1.500 meter: zilver voor Wouter olde Heuvel
500 meter rit 2: brons voor Jan Smeekens

 

Gerelateerde updates