Profiel
Kruijswijk geeft tijd toe op concurrenten in tweede rit Dauphiné

Kruijswijk geeft tijd toe op concurrenten in tweede rit Dauphiné

Steven Kruijswijk heeft in de tweede etappe van het Criterium du Dauphiné een kleine halve minuut moeten toegeven op mannen zoals Chris Froome, Nairo Quintana en Thibaut Pinot. Hij kwam uiteindelijk als vijftiende over de streep in Craponne-sur-Arzon op 44 seconden van ritwinnaar en nieuwe klassementsleider Dylan Teuns. In het klassement staat de kopman van Team Jumbo-Visma nu achttiende op 55 seconden.

In de pittige etappe met onderweg acht gecategoriseerde beklimmingen was het oorlog vanaf de start. Er reed vrij snel een kopgroep van dertien renners weg, met voor Team Jumbo-Visma Sepp Kuss. Ze kregen maximaal twee minuten, maar werden ingelopen omdat er klassementsrenners bij zaten. Op de laatste beklimming van de dag, de Côte de Saint-Victor-sur-Arland, brak het peloton helemaal in stukken. Steven Kruijswijk kon net niet mee met de eersten en verloor zo kostbare seconden.

Wout van Aert kwam binnen in een groep op nog geen twee minuten van de kop en behield zijn witte jongerentrui. Maarten Wynants gaf op.

“Het was een lastige en pittige etappe vandaag”, aldus Kruijswijk. “De opeenstapeling van korte beklimmingen en het slechte weer maakten de etappe erg zwaar. In de finale zat ik goed van voren, maar moest ik vlak voor de top net afhaken en belandde in een tweede groepje met Bardet en Porte. Na mijn hoogtestage is het gevoel goed, maar ik mis nog net een paar procent om met de besten mee te kunnen.”

Ploegleider Grischa Niermann beaamde het relaas van zijn kopman. “Het was een superharde koers. Er werd hard gereden. Voor ons was het een ideale situatie dat Sepp mee zat. De andere jongens hebben Steven en Wout perfect in de finale afgezet, maar ze konden uiteindelijk net niet mee met de besten. Dat is jammer want je verliest liever geen tijd, maar na een hoogtestage van enkele weken is het ook niet onlogisch. De vorm is goed en de mannen zijn op de goede weg richting de Tour.”

Gerelateerde updates