Mijn profiel
Kruijswijk en Groenewegen zien kansen in parcours Tour de France

Kruijswijk en Groenewegen zien kansen in parcours Tour de France

Steven Kruijswijk en Dylan Groenewegen zien kansen in de Tour de France van aankomend jaar. Zo spreekt de nummer drie van afgelopen editie van een ‘uitdagend parcours’. En Groenewegen ziet net als dit jaar kans op de gele trui in de eerste rit.

Kruijswijk is verheugd met het gepresenteerde parcours. “De organisatie van de Tour wil de laatste jaren altijd een zwaar en uitdagend parcours neerzetten. Er zitten verrassende elementen in met de klimtijdrit op de voorlaatste dag en de bergetappes in de eerste week. Ik ben blij met dit parcours. Het gaat een Tour worden waar je van begin tot het eind goed moet zijn.”

Viervoudig ritwinnaar in de Tour, Dylan Groenewegen, liet zijn licht ook schijnen op de gepresenteerde route. “Een Tour met veel ritten bergop. Ik voorzie dat er vier a vijf echte kansen zijn voor de sprinters. Ik wil ieder jaar opnieuw de beste sprinter ter wereld zijn. Daar draagt het winnen van etappes in de Tour aan bij. Het is eerder bewezen dat een klassementsman en een sprinter in een ploeg kan werken. Ik vind het wel fijn om de jongens van de sprinttrein rondom me te hebben. We gaan goed bekijken welke mogelijkheden er voor mij zijn.”

Team Jumbo-Visma heeft nog geen selectie op papier, zegt sportive director Merijn Zeeman. “We moeten de opties tegen elkaar afwegen. Het is te vroeg om een goed beeld te vormen. Zo weten we nog niet hoeveel hoogtemeters er in de afzonderlijke etappes zitten en of er klimmetjes in de finale zijn. We gaan onze kansen uitbalanceren en over het hele jaar goed inplannen. We gaan nu eerst heel uitgebreid evalueren. Stap voor stap gaan we de opstelling en strategie bepalen. Op 20 december is onze ploegenvoorstelling. Dan zullen onze plannen duidelijker worden.”

Kruijswijk wil aankomend jaar graag deelnemen aan La Grande Boucle. “Er is nog niets besloten of besproken, maar als het aan mij ligt keer ik weer terug naar Frankrijk. Het is aan de ploegleiding om uit te vogelen wat de exacte plannen zijn, daar heb ik al het vertrouwen in.”

Ook vertelt de 32-jarige Brabander dat hij veel aanvallen verwacht. “Je moet durven koersen, het is namelijk vanaf de start een zware ronde. De aanvallers zullen genoeg mogelijkheden zien op de vele uitdagende beklimmingen.”

De Grand Départ is aankomend jaar in Nice. De finish is zoals gebruikelijk op de Champs-Élysées in Parijs. In totaal moeten de renners 29 bergen over van eerste, tweede en derde categorie. Het is opvallend dat alle vijf de bergketens in Frankrijk worden aangedaan. Dit geeft een variëteit aan verschillende soorten beklimmingen.

Voor de tijdrijders zijn er weinig kansen. Op de voorlaatste dag staat alleen de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles op het programma.

“In eerste instantie ben ik niet blij met het parcours, we hadden graag een individuele tijdrit en ploegentijdrit gezien. Dat zijn onderdelen waar we goed in zijn. Het is zonde dat deze ontbreken”, vertelt Zeeman. Team Jumbo-Visma won dit jaar de ploegentijdrit.

Volgens hem heeft het team kwaliteiten in huis om op dit parcours goed te gaan presteren. “We kunnen niet met drie kopmannen naar de Tour de France. Daarom is een andere reële optie dat we onze kansen gaan spreiden. De Vuelta a España voor een tweede keer winnen bijvoorbeeld, maar winst van de Giro d’Italia is natuurlijk ook een fantastisch doel.”

Gerelateerde updates