Mijn profiel
Krol verovert op 1500 meter eerste wereldtitel uit carrière			© Robert Prins

Krol verovert op 1500 meter eerste wereldtitel uit carrière

Thomas Krol heeft op de slotdag van de WK afstanden in Inzell voor het eerst in zijn loopbaan de wereldtitel op de 1500 meter veroverd. De 26-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma deed dat in een persoonlijk record. Het totaal aantal WK-medailles van Team Jumbo-Visma kwam daarmee op elf.

Krol kwam in de tiende rit in actie tegen de Rus Denis Yuskov. Na een mooie strijd kwam de Nederlander tot een razendsnelle tijd van 1.42,58. Daarmee verbeterde hij zijn persoonlijk record met vijf honderdsten. Zijn vorige PR (1.42,63) reed hij op 9 december 2017 op de Utah Olympic Oval in Salt Lake City, de snelste ijsbaan ter wereld.

De Noor Sverre Lunde Pedersen 1.43,16 eindigde als tweede op de schaatsmijl. Yuskov completeerde het podium: 1.43,20. Regerend wereldkampioen Nuis finishte als vijfde (1.43,60). Patrick Roest, die eerder dit toernooi een zilveren plak won op zowel de 5000 als 10.000 meter, werd zevende: 1.44,97.

"Ongelofelijk. Dit gevoel is niet te beschrijven", aldus een bijna sprakeloze Krol na afloop van zijn race. "Sverre zette een heel strakke tijd neer. Van tevoren had ik gedacht dat die tijd genoeg zou zijn voor goud, maar het ging bijna vanzelf vandaag. Mijn bochten waren nog niet eens optimaal, maar de snelheid kwam zo makkelijk. Dat ik het op het juiste moment doe, is ongelofelijk."

Het betekende de tweede medaille voor Krol dit toernooi. Zaterdag had hij al een zilveren plak veroverd op de 1000 meter. Daardoor heeft Krol in zijn loopbaan nu alle drie de medailles gewonnen op een WK, want in 2016 bemachtigde hij in het Russische Kolomna een bronzen plak op de 1500 meter.

"Ik dacht dat Yuskov de te kloppen man was vandaag, maar ik wist na gisteren dat mijn vorm supergoed was. Ik geloofde dat ik absoluut kans maakte op de titel. Je moet het vervolgens nog wel laten zien en dat is gelukt."

Nuis: 'Thomas reed een fenomenale 1500 meter'

Nuis had na zijn vijfde plek vooral lovende woorden over voor zijn ploeggenoot. "Ik ging er goed in, heb één missertje gemaakt. Daardoor nam ik net de snelheid niet lekker mee. Als dat wel goed was gegaan, was het ook niet goed genoeg geweest. Thomas doet hier iets wat niemand eerder heeft gedaan. Petje af. Dat was een fenomenale 1500 meter."

"Hij heeft zo’n goede rit neergezet. Daar is weinig op af te dingen. Ik strand hier op een vijfde plaats. Dat doet heel pijn, maar dat had een tweede of derde plek ook gedaan. Thomas is gewoon een koning. Veel jongens zijn in bloedvorm en ik niet. Ik had hier de puntjes op de i willen zetten, maar dat zat er helaas niet in. Ik hoop dat dit de vorm van de dag was. Ik weet dat het erin zit en ik ga over twee weken bij het WK sprint superhard mijn best doen."

Eerder op de dag eindigde Antoinette de Jong op de 1500 meter bij de vrouwen als vijfde. De 23-jarige Europees kampioene allround noteerde een dik persoonlijk record van 1.53,76. Daarmee haalde ze ruim zeven tienden van haar vorige PR af: 1.54,51. De wereldtitel ging naar Ireen Wüst (1.52,81). Op de Mass Start speelden Chris Huizinga (twaalfde) en Douwe de Vries (dertiende) geen rol van betekenis.

3x goud, 6x zilver en 2x brons

In totaal veroverde Team Jumbo-Visma op de WK afstanden drie keer goud, zes keer zilver en twee keer brons. Naast de wereldtitel van Krol op de 1500 meter veroverden Sven Kramer en De Vries vrijdag een gouden medaille op de ploegenachtervolging, terwijl Nuis op de eerste dag van het toernooi al wereldkampioen was geworden op het onderdeel Team Sprint.

Verder wonnen Roest (5000 en 10.000 meter), Krol (1000 meter) en De Jong (3000 meter) zilver op een individuele afstand. Daarnaast was De Jong samen met Joy Beune goed voor een zilveren plak op de Team Pursuit. Individueel brons was er voor Nuis (1000 meter) en Kramer (5000 meter).

Gerelateerde updates