Krol op indrukwekkende wijze naar eerste World Cup-zege uit carrière			© Stephan Tellier

Krol op indrukwekkende wijze naar eerste World Cup-zege uit carrière

Thomas Krol heeft zaterdag op indrukwekkende wijze zijn eerste World Cup-zege uit zijn loopbaan geboekt. De 26-jarige schaatser van Team Jumbo zegevierde op de 1500 meter in een tijd van 1.43,78. Ook Patrick Roest, ploeggenoot van Krol, eindigde op het podium. Hij werd derde in een persoonlijk record: 1.44,12.

Krol reed een ijzersterke race en klokte in zijn eerste twee rondjes rondetijden van 25,2 en 26,5. Uiteindelijk bleef hij met 1.43,78 net boven het baanrecord, dat in handen is van de Rus Denis Yuskov: 1.43,36. Kjeld Nuis, de derde Team Jumbo-rijder en olympisch kampioen op de afstand, eindigde als vijfde: 1.44,62.

"Dit was zonder twijfel mijn beste race op de 1500 meter uit mijn loopbaan", zei Krol na afloop met een grote glimlach op zijn gezicht. "Het was een supergoede rit. Daar valt niks op af te dingen. Ik heb eigenlijk nog nooit een titel of goud gewonnen. Dat het nu gebeurt in een vol Thialf is het mooiste dat er is."

"Ik had hier een tijd van 1.45,3 staan en dan rijd je gewoon 1.43,78. Dat had ik zelf nog niet voor mogelijk gehouden. We komen net terug uit Collalbo en hebben getraind om aan het eind van het jaar, bij de NK afstanden, goed te zijn. Dat ik nu al zo’n snelle tijd rijd, kan ik niet helemaal bevatten. Dit geeft enorm veel zelfvertrouwen."

 / 
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier

Roest

Ook Roest stond na afloop met een tevreden gevoel. De regerend wereldkampioen allround eindigde voor de derde keer dit jaar op het wereldbekerpodium van de 1500 meter. Tijdens de World Cup in Obihiro werd hij derde en in Tomakomai bemachtigde hij een zilveren medaille.

"Het is fijn om te zien dat het met de vorm nog altijd goed zit", sprak Roest. "Tot nu toe loopt iedere wedstrijd van het seizoen goed en sta ik elke keer op het podium. Dat geeft een lekker gevoel. Toch denk ik dat het alleen nog maar beter kan. De opening en mijn eerste ronde waren namelijk niet vlekkeloos."

De tijd van Roest van 1.44,12 betekende opnieuw een verbetering van zijn persoonlijk record. Dit keer haalde hij precies drie tienden van zijn beste tijd af. "Als ik iedere keer zo’n klein hapje van mijn PR afhaal, kom ik vanzelf in de 1.43 uit. Dat is het volgende doel. Van de 1.43,78 van Thomas schrik ik wel een beetje. Dat is gewoon een bizar snelle tijd."

Op de 1500 meter bij de vrouwen eindigde Team Jumbo-rijdster Antoinette de Jong als vijfde in een tijd van 1.54,86. De overwinning ging naar Ireen Wüst. Zij noteerde een baanrecord van 1.53,30.

Beune

Eerder op de dag schreef Joy Beune de 1500 meter in de B-groep op haar naam. Het negentienjarige talent van Team Jumbo noteerde op de schaatsmijl een tijd van 1.57,11. Het betekende haar snelste tijd ooit op een laaglandbaan.

Ook Jan Smeekens wist een podiumplaats te bemachtigen. Hij werd in de B-groep van de 500 meter, de afstand waarop hij regerend wereldkampioen is, derde. Smeekens klokte een tijd van 35,19 en moest daarmee alleen Ronald Mulder (35,14) en winnaar Alex Boisvert-Lacroix (35,11) voor zich dulden.

De Jong kwam ook nog in actie op de 500 meter. De 23-jarige allroundster werd vijfde op die afstand met een tijd van 39,13. Daarmee was ze net iets langzamer dan haar persoonlijk record op de kortste sprintafstand: 39,12.

Foto: Stephan Tellier

Gerelateerde updates