Inloggen
Kramer verovert tiende Europese titel allround, Roest debuteert met EK-zilver

Kramer verovert tiende Europese titel allround, Roest debuteert met EK-zilver

Sven Kramer is zondag voor de tiende keer in zijn loopbaan Europees kampioen allround geworden. De 32-jarige Fries van Team Jumbo-Visma bleef op de buitenbaan in het Italiaanse Collalbo zijn ploeggenoot Patrick Roest, die de zilveren plak veroverde, na vier afstanden nipt voor.

Kramer, die eerder op de dag de 1500 meter op zijn naam had geschreven, verdedigde op de afsluitende 10.000 meter een voorsprong van 2,36 seconden op de regerend wereldkampioen allround. Na een mooie strijd zegevierde Roest op de tien kilometer in een tijd van 13.26,45, maar Kramer finishte daar vlak achter: 13.26,88.

Het is de tiende Europese titel allround voor Kramer. Zijn eerste titel veroverde de 32-jarige Fries in 2007. Destijds werd het toernooi eveneens gehouden in het Italiaanse Collalbo. Roest, die zijn debuut maakte op een Europees kampioenschap allround, veroverde het zilver.

De bronzen medaille ging naar de Noor Sverre Lunde Pedersen. Douwe de Vries, ploeggenoot van Kramer en Roest bij Team Jumbo-Visma, werd derde op de 10.000 meter en finishte als zevende in het eindklassement.

"Dit is zeker een van mijn mooiste titels uit mijn loopbaan", zei een enthousiaste Kramer na afloop van het toernooi. "Ik zeg niet dat het de mooiste Europese titel ooit is, want daarmee zou ik mijn andere kampioenschappen tekort doen. Ik ben hier heel erg blij mee. Dit is een mooie afsluiting van een fantastisch weekend."

Vertrouwen

De 32-jarige Fries reed pas zijn eerste 10.000 meter van dit seizoen. Hij liet eerder dit jaar, mede vanwege fysieke ongemakken, de langste afstand schieten op zowel het World Cup Kwalificatietoernooi als de NK afstanden. Door zijn titel plaatst Kramer zich rechtstreeks voor het WK allround, dat begin maart wordt gehouden in het Canadese Calgary. Ook Roest is door zijn tweede plek verzekerd van een ticket voor dat toernooi.

"Dit is niet normaal. Een maand geleden had ik niet durven dromen dat ik hier de Europese titel zou pakken. Ik wist niet dat ik dit nu al weer in mij heb. Ik heb altijd het vertrouwen gehad dat het een keer goed ging komen, maar je weet nooit wanneer dat het geval is. Na de NK afstanden is het eigenlijk alleen maar beter en beter gegaan. Dit is super."

 / 
			© Harald Wisthaler
			© Harald Wisthaler
© Harald Wisthaler
© Harald Wisthaler

Roest

Bij Roest overheerste na zijn zilveren medaille de teleurstelling. "Ik baal hiervan", gaf de 23-jarige allrounder toe. "Ik heb deze race gewoon dom ingedeeld. Op het eind van de rit ging ik technisch beter schaatsen, maar mijn versnelling kwam te laat. Zo simpel is het. Als ik hem anders had ingedeeld, had ik nog kunnen strijden om de titel. Maar dat is achteraf…"

"Ik reed dit weekend technisch gewoon niet lekker. Misschien heb ik op de 10.000 meter nog wel het minst laten liggen van alle afstanden. Voor mijn gevoel ging de 500 meter het slechtst. Daar heb ik veel tijd laten liggen. Een tweede plek is mooi, maar ik kwam hier om te winnen. Sven heeft een onwijs goed toernooi gereden en is ook de terechte winnaar."

			© Harald Wisthaler
© Harald Wisthaler

EK allround

Door de titel van Kramer gingen beide allroundtitels naar een schaatser van Team Jumbo-Visma. Eerder dit weekend werd Antoinette de Jong voor het eerst in haar loopbaan Europees kampioen allround. Zij eindigde voor de Tsjechische Martina Sáblíková en de Italiaanse Francesca Lollobrigida.

Gerelateerde updates

Food Friday – De favoriete BBQ van Jos van Emden

Wielrennen is hard werken, maar ook genieten van alles wat het leven te bieden heeft. In de zomer staan veel van onze renner dan ook graag achter de BBQ. Wil je weten hoe je een BBQ wielren-proof maakt? Lees dan snel verder!

Lees meer

Food Friday – Bier tijdens de koers?!

In de Food Friday van deze week nemen we je mee terug in de tijd. Dronk men vroeger echt bier tijdens een koers? Lees snel verder en ontdek alles over het alcohol beleid van vroeger versus nu!

Lees meer

Nog twee weken tot de Tour

Beluister de mooiste verhalen vanuit het hart van onze ploeg in onze nieuwe #everydayriding podcast

Beluister hier
 /