Profiel
Kramer neemt leiding tijdens eerste dag WK allround

Kramer neemt leiding tijdens eerste dag WK allround

Sven Kramer is de wereldkampioenschappen allround uitstekend begonnen. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo, in Calgary jagend op zijn zevende titel, gaat na de eerste dag dankzij winst op de 5.000 meter aan de leiding in het algemeen klassement. Het verschil met Denis Yuskov is 0,17 seconde. Sverre Lunde Pedersen staat derde op 0,30 seconde.
 
“Ik sta er goed voor”, stelde Kramer na afloop vast. “Hier had ik een paar dagen geleden voor getekend”, zei hij, refererend naar zijn val tijdens een training. De Nederlander verwacht zondag een mooie slotdag. “De spanning is nog niet weg, zeker niet bij mij."
 
Racen
Kramer was ondanks winst op de 5.000 meter, niet helemaal tevreden over zijn race. Hij had gehoopt iets sneller te rijden. Met het oog op de afsluitende tien kilometer wil Kramer zondag tijdens de 1.500 meter in een rechtstreeks duel binnen anderhalve seconde van Yuskov finishen.
 
“We weten dat Yuskov een goede 1.500 meter kan rijden, maar ik houd van racen en ga mijn uiterste best doen om bij hem in de buurt te blijven. Als ik binnen anderhalve seconde blijf, is het verschil op de tien kilometer negen seconden. Dat is te doen.”
 
Wereldrecord
Kramer had zich op de 5.000 meter ten doel gesteld om zijn eigen wereldrecord (06.03,32) te verbeteren. “Ik wilde die tijd dolgraag aanscherpen. Het ijs was deze week ook een paar keer heel snel. Toen ik vanmorgen de baan op ging, was het echter wat zachter en begon ik al te twijfelen of een nieuw record wel mogelijk was.”
 
Wegvallen Verweij
De dag in Calgary kende een nerveus begin. Kramer zag tijdens de eerste dag letterlijk een concurrent wegvallen. Regerend kampioen Koen Verweij ging direct na zijn start op de 500 meter tegen het ijs. “Dat is natuurlijk heel jammer”, leefde Kramer mee met zijn rivaal.
 
Valse start

Kramer begon de dag zelf ook niet geheel vlekkeloos. Hij maakte een valse start op de 500 meter. Bij het tweede startschot ging het vervolgens maar net goed. “Ik bewoog toen ook weer een beetje”, was Kramer eerlijk. Zorgen maakte hij zich echter geen moment. “Als je dat doet, levert het je een heel slechte opening op.”
 
Stabiel
Gelukkig had de valse start geen negatieve invloed op de tijd van Kramer. Met een opening van 10,34 en een eindtijd van 36,20 hield hij de schade beperkt.  
 
“Ik had stiekem een 36,00 willen rijden, maar het belangrijkste was vandaag om een stabiele 500 meter te rijden. Bij allrounden draait het om vier afstanden.”, was de positieve conclusie na het zien van de tijd van Yuskov. De Rus besloot de 500 meter in 35,64, goed voor de tweede plaats. “Het gat is wel eens groter geweest”, wist Kramer, die de Canadees Denny Morrison in een tijd van 34,98 zag winnen.
 
Douwe de Vries
Douwe De Vries kon na de 500 meter eveneens tevreden zijn. Met een tijd van 36,63, goed voor plek 20, snoepte hij bijna een halve seconde van zijn oude PR (37,11) af. Op de 5.000 meter noteerde De Vries later op de dag de zesde plaats (6.17,81). In het algemeen klassement bezet hij na de eerste dag de zevende positie.  

Gerelateerde updates