Profiel
Kramer en De Vries winnen goud op Team Pursuit, zilver voor De Jong en Beune

Kramer en De Vries winnen goud op Team Pursuit, zilver voor De Jong en Beune

Team Jumbo-Visma-rijders Sven Kramer en Douwe de Vries hebben vrijdag bij de WK afstanden in Inzell een gouden medaille veroverd op de Team Pursuit. Zij deden dat samen met Marcel Bosker in een baanrecord. Bij de vrouwen pakten Antoinette de Jong en Joy Beune van Team Jumbo-Visma samen met Ireen Wüst een zilveren plak.

De Nederlandse mannen kwamen in de derde van vier ritten in actie in de Max Aicher Arena. Kramer, De Vries en Bosker klokten in een onderling duel met olympisch kampioen Noorwegen een tijd van 3.38,43, een baanrecord. Het oude record, dat in handen was van Amerika, stond op 3.41,27. Noorwegen kwam met 3.40,80 nog het dichtst in de buurt van Oranje. Rusland completeerde het podium: 3.41,31.

Het is de tiende wereldtitel voor Nederland op het onderdeel, dat sinds 2005 op de schaatskalender staat. Alleen in 2011, toen de WK afstanden ook werden gehouden in het Duitse Inzell, greep Nederland naast het goud. Destijds ging de wereldtitel naar de Verenigde Staten en won Oranje brons.

"Ik ben superblij met de rit van vandaag", aldus een tevreden Kramer na afloop. "Ik heb het hele jaar nog geen Team Pursuit met deze gasten gereden. Douwe staat er altijd. Het voelt soms een beetje dubbel. Deze gasten werken er zo hard voor. Dat wij hier zo staan, ligt vooral aan de anderen en niet aan mij."

Voor Kramer betekende het zijn twintigste gouden plak op een WK afstanden. "Dat wist ik niet, maar dat is wel een lekker getal", aldus de 32-jarige Fries met een glimlach. Ook voor De Vries was het een bijzondere prestatie. Hij werd door de gouden medaille de oudste wereldkampioen ooit.

"Dat kan ik maar mooi in mijn zak steken", reageerde ook de 36-jarige Nederlands kampioen allround met een lach. "Ik sta een beetje versteld van mezelf. Voor het seizoen hoopte ik dat ik nog een keer aan dit onderdeel kon meedoen. Dat is gelukt en dan winnen we ook nog. Helemaal perfect."

Beune en de Jong winnen zilver

Eerder op de dag pakten Team Jumbo-Visma-rijdsters De Jong en Beune bij de vrouwen samen met Ireen Wüst een zilveren plak op de ploegenachtervolging. Het Oranje-trio noteerde in de derde rit een scherpe tijd van 2.56,20. Topfavoriet Japan dook er in de laatste rit nog onder: 2.55,78. Ook bij de vrouwen ging het brons naar Rusland: 2.57,72.

"Als je met vier tienden van Japan verliest, is dat zonde, maar we moeten hier echt trots op zijn", aldus De Jong na afloop van de race. "We rijden voor het eerst in deze samenstelling en ik denk dat er nog veel meer inzit. Dit is een mooi begin."

De 19-jarige Beune, die haar debuut maakt op een WK bij de senioren, was erg blij met haar zilveren medaille. "Natuurlijk gingen we voor goud, maar ik ben hier blij mee. Ik vind het gaaf om met deze dames te rijden en we hebben als team supergoed gereden. Ik denk dat wij het in de toekomst nog ver gaan schoppen met z'n drieën."

Smeekens naast het podium

Jan Smeekens eindigde op zijn afstand, de 500 meter, buiten het podium. De regerend wereldkampioen noteerde een tijd van 34,68 en werd daarmee elfde. Door een diskwalificatie van de Japanner Tsubasa Hasegawa schoof hij later nog een plekje op.

Gerelateerde updates