Profiel

Kramer en De Vries pakken goud op ploegenachtervolging


LottoNL-Jumbo schaatsers Sven Kramer en Douwe de Vries hebben samen met Koen Verweij zaterdag goud gewonnen op de ploegenachtervolging. Het Nederlandse team pakte het goud in een tijd van 3.41,40 en verwees Canada (3.44,09) en Zuid-Korea (3.44,96) ruim naar de tweede en derde plaats op het podium. Het was de derde wereldtitel op rij voor Team Nederland.

Volgens Sven Kramer verliep de ploegenachtervolging geheel volgens planning.

“We openden 30,7 en probeerden zo lang mogelijk onder de 27-ers te rijden. Het was een goede stabiele rit”, zei Kramer na de gouden race. “Ik ben nu alweer bezig met morgen dan staat de 5.000 meter op het programma.”

Waar Kramer grossiert in titels en gouden medailles was het voor Douwe de Vries een primeur. De 32-jarige Fries wordt voor het eerst wereldkampioen.

“Dit is echt super. Ik zat er al een paar jaar op te azen en dat het nu lukt is mooi”, vertelde een dolblije De Vries in Thialf. “Ik ben doorgebroken. Ik zat er een paar keer dicht tegen aan en nu plaats ik mij voor de grote toernooien en dan lukt het allemaal. Dit is geweldig.”

De ploegenachtervolging staat sinds 2005 op het programma bij de WK afstanden. Nederland pakte zeven keer de wereldtitel en prolongeerde vandaag de titel van vorig jaar.

Gerelateerde updates