Kelderman mee in chaotische bergrit Dauphiné

Wilco Kelderman heeft zich goed staande gehouden in het geweld van de zesde etappe van het Criterium du Dauphiné. Toen er al vroeg in de rit een kopgroep met klassementsrenners ontstond, zat hij daar bij. Uiteindelijk werd Kelderman dertiende en won Rui Costa (Lampre – Merida) de rit.

“Dit is hoe wielrennen bedoeld is”, zei Wilco Kelderman na afloop van de zware bergetappe naar Villard-de-Lans. “In het begin van de etappe, op een steile klim zat ik goed van voren. Daarna waren er voortdurend aanvallen van jongens als Nibali (Astana) en Valverde (Movistar). Het was de hele dag koers. Ze reden uiteindelijk weg in de afdaling, daar zat ik net iets te ver van achteren. Dat was zonde. Vanaf dat moment moest ik zoveel mogelijk energie sparen en ging het in de finale nog redelijk goed. Ik hoorde niet bij de besten, maar het ging beter dan gisteren.”

Mooie koersdag
“Het was een heel lastig parcours”, gaf ploegleider Erik Dekker aan. Dat werd nog eens versterkt door de aanhoudende regen. “Doordat Froome (Team Sky) als één van de favorieten kwetsbaar is in de afdaling, werd er veel aangevallen. Uiteindelijk komen negentien man vooruit, zonder Froome. Daar zat Wilco netjes bij. Op het laatst kwam het allemaal wel weer bij elkaar, maar er is wel echt volle bak gereden. Ook de mannen die achterin zaten hebben alles moeten geven vandaag. Het was een mooie koersdag.”

Zwaarste rit
Zaterdag staat de koninginnenrit van de Dauphiné op het programma en Dekker verwacht niet dat die op dezelfde manier zal verlopen. “Niet vanaf de start in ieder geval”, zei hij. “Morgen is wel de zwaarste rit, naar verwachting wordt er tot de laatste klim gewacht. Het zou mooi zijn als Wilco dan weer zoals de afgelopen dagen kan presteren. Hij is op de goede weg.”

Gerelateerde updates