Profiel

Kelderman knokt terug na desastreuze ochtend

De Vuelta a Andalucia Ruta Ciclista Del Sol is woensdag desastreus begonnen voor Team LottoNL-Jumbo. Vijf renners van de ploeg gingen in de finale van de 118-kilometerlange ochtendrit van La Rábida naar Hinojoshard onderuit. Toch kon er door de tweede plaats van Wilco Kelderman in de middagtijdrit nog enigszins gelachen worden.

Kelderman, Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk kwamen in de ochtend op flinke afstand van winnaar Pim Ligthart over de finish. Zij konden daardoor direct een streep door hun klassementsambities zetten. Moreno Hofland had gehoopt voor de dagzege te strijden, maar ging ook tegen asfalt. Evenals de jarige Jos van Emden.

“Het gebeurde een paar kilometer voor de streep”, aldus ploegleider Merijn Zeeman direct na afloop van de ochtendetappe. “De jongens waren midden in hun voorbereiding op de sprint. Ze zaten gegroepeerd toen een renner van een andere ploeg uit evenwicht raakte en viel. Het gebeurde rond plek tien en dus ging bijna het hele peloton neer.”Laurens ten Dam was er het slechtst aan toe na de crash. De routinier voelde zich behoorlijk aangeslagen. Hofland kreeg na afloop hechtingen in zijn knie. “Dit is natuurlijk een drama, maar we moeten wel gewoon weer verder”, keek Zeeman direct getergd vooruit.

Individuele tijdrit
’s Middags stond er in Coria del Río namelijk nog een individuele tijdrit van acht kilometer op het programma. Kelderman liet in die race tegen de klok zien over bijzonder veel veerkracht te beschikken. Met een formidabele krachtsinspanning toverde hij ondanks zijn smakker van eerder op de dag de tweede tijd op de borden. Hij kwam twee seconden tekort op ritwinnaar Javier Moreno (Movistar), maar hield wel Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) en Chris Froome (Sky) achter zich.

“Jammer dat ik net niet win, maar ik heb nergens iets laten liggen”, aldus Kelderman over zijn tijdrit. “Het parcours was perfect voor mij: technisch en lastig. Ik reed vandaag op de nieuwe tijdritfiets van Bianchi. Er is veel tijd in die fiets gestoken en ik heb er ook veel mee getraind de laatste tijd. Dit resultaat geeft dus direct veel vertrouwen.”

Anderzijds was er ook boosheid bij Kelderman. “Vanochtend viel ik op een hoop renners en gelukkig viel de schade fysiek gezien mee, maar het is natuurlijk wel balen dat mijn klassement nu al om zeep is.”

Gerelateerde updates