Mijn profiel
Jansen kroont zich tot Noors kampioen, Van Aert derde op BK

Jansen kroont zich tot Noors kampioen, Van Aert derde op BK

Amund Grøndahl Jansen heeft het Noors kampioenschap gewonnen. De 25-jarige Noor van Team Jumbo-Visma was de snelste van een groep van drie renners. Op het Belgisch kampioenschap veroverde Wout van Aert de bronzen medaille. In de massasprint kwam de 24-jarige Belg hard opzetten, maar uiteindelijk moest hij genoegen nemen met de derde plek. In Nederland finishte Danny van Poppel als tweede. Door de jury werd hij echter teruggezet naar de achtentwintigste plaats wegens onreglementair sprinten.

Voor de kersverse Noors kampioen Jansen is het zijn tweede overwinning van het seizoen, nadat hij eerder een etappe won in de ZLM Tour. Met de winst in het Noors kampioenschap zet Jansen de zegeteller voor Team Jumbo-Visma op vijfendertig. Jansen zal voor het eerst te bewonderen zijn in zijn nieuwe kampioenstrui tijdens de eerste etappe van de Tour de France op 6 juli.

“Het was een ideaal parcours voor mij”, aldus Jansen. “Er zaten wat heuvels in en door de wind ontstonden er waaiers. Het zal fantastisch zijn om met de Noorse vlag op mijn borst in de Tour te rijden. Daar ga ik heel erg van genieten.”

In de laatste kilometers van het Belgisch kampioenschap werden de vluchters teruggehaald, waarna het peloton zich kon opmaken voor een massasprint. Van Aert moest van ver komen en kon ondanks zijn sterke eindschot niet voorkomen dat zijn kameraad Tim Merlier Belgisch kampioen werd.

“Ik moest al een flinke sprint doen bij het uitdraaien van de laatste bocht”, aldus Van Aert. “Toen ik wilde aanzetten, zat ik ingesloten. Dat is mijn eigen schuld. Mijn drie ploeggenoten hebben alles gegeven voor mij. We gingen vandaag voor de titel, maar het is helaas niet gelukt. Ik had graag gezien dat er meer gekoerst werd in de finale. Ik denk dat het parcours zich daar niet helemaal voor leende.”

Jos van Emden en Koen Bouwman kleurden de koers op het Nederlands kampioenschap in Ede. Zij waren vertegenwoordigd in een kopgroep van negen die een maximale voorsprong kreeg van bijna negen minuten. In de laatste vijf kilometer werden zij gegrepen, waardoor ook dit kampioenschap op een massasprint uitdraaide. Van Poppel werd goed afgezet door zijn ploeggenoten van Team Jumbo-Visma, reed een sterke sprint en finishte als tweede. Een foute manoeuvre in de laatste honderdvijftig meter zorgde ervoor dat de 25-jarige renner werd verwezen naar plek 28 in de uitslag.

“Voor mijn gevoel word ik vandaag tweede”, aldus een teleurgestelde Van Poppel. “Maar ik moet het jurybesluit accepteren.”

 / 

Gerelateerde updates