Inloggen
IJzersterk begin De Jong aan EK allround, diskwalificatie Nuis bij EK sprint

IJzersterk begin De Jong aan EK allround, diskwalificatie Nuis bij EK sprint

Antoinette de Jong is het Europees kampioenschap allround ijzersterk begonnen. De 23-jarige allroundster van Team Jumbo-Visma won op de eerste dag van het toernooi in het Italiaanse Collalbo beide afstanden: 500 en 3000 meter. Titelkandidaat Kjeld Nuis werd op de eerste dag van het EK sprint gediskwalificeerd, omdat hij op de 1000 meter een blokje raakte in zijn eerste binnenbocht.

Vooral met haar optreden op de kortste afstand maakte De Jong indruk op de buitenbaan. Ze zegevierde op de 500 meter in een tijd van 39,19. Daarmee zat ze slechts zeven honderdsten boven haar persoonlijk record (39,12), dat ze aan het begin van het seizoen reed tijdens een trainingswedstrijd in Inzell. Team Jumbo-Visma ploeggenoot Carlijn Achtereekte noteerde een tijd van 40,91 en werd daarmee tiende.

De Jong won later op de dag ook de 3000 meter, de afstand waarop de Friezin Nederlands kampioene is. Met haar tijd van 4.08,07 eindigde ze nipt voor de Tsjechische Martina Sáblíková: 4.08,22. Achtereekte, olympisch kampioene op deze afstand, werd vijfde: 4.11,93.

"Hard rijden en winnen op de eerste dag is natuurlijk supermooi, maar dat moet ook op de tweede dag nog even gebeuren", aldus De Jong na haar succesvolle eerste dag. "Vooral met mijn 500 meter ben ik heel blij. Op die afstand opende ik met 10,87. Ik heb dit seizoen maar één keer onder de elf seconden geopend, dus dat geeft een goed gevoel."

"Ik was altijd gewend om op iemand te jagen de tweede dag en nu wordt er morgen op mij gejaagd"

Antoinette de Jong

Royale voorsprong

Door haar sterke optreden verdedigt de Friezin zaterdag op de 1500 meter een royale voorsprong van 2,72 seconden op nummer twee Francesca Lollobrigida. Achtereekte bezet na de eerste dag van het toernooi de zesde plek in het klassement.

"Ik was altijd gewend om op iemand te jagen de tweede dag en nu wordt er morgen op mij gejaagd", zei De Jong. "Dat is wel even een ander gevoel, want je kunt alleen maar verliezen. Ik vind dat ik de laatste jaren steeds meer gegroeid ben en ik weet dat ik ook deze druk aankan. Het is zaak om rustig te blijven en niet op de zaken vooruit te lopen. Ik moet het stap voor stap benaderen."

Nuis

Team Jumbo-Visma-rijder Nuis werd op de eerste dag van het EK sprint gediskwalificeerd. De olympisch kampioen, die eerder op de dag als derde was geëindigd op de 500 meter, won de 1000 meter in een baanrecord 1.08,38, maar werd na afloop door de jury uit de uitslag genomen. De 29-jarige sprint tikte na de start bij het nemen van de eerste binnenbocht een blokje weg.

Voor Thomas Krol, ploeggenoot van Nuis bij Team Jumbo-Visma, was er ook slecht nieuws. Na een twaalfde plaats op de kortste sprintafstand, kwam hij op de 1000 meter in een rechtstreeks duel met Nuis ten val.

Headerfoto: Martin de Jong

Gerelateerde updates

Win het unieke La Vuelta-pakket met o.a. de rode trui van Roglič!

Onze Primož Roglič heeft La Vuelta 2019 gewonnen! Een groot succes en dat willen we natuurlijk ook groots vieren. Daarom geeft onze partner Simpel een uniek La Vuelta-pakket weg met daarin o.a. een gesigneerde rode trui, de speciale rode koerspet, en de speciaal ontwikkelde cap waarmee Primož op het...

Doe mee

Food Friday - Deze supplementen zijn belangrijk

Een uitgebalanceerd trainingsprogramma met gezonde voeding is de belangrijke basis in de levensstijl van onze renners, maar voedingssupplementen spelen ook een belangrijke rol. Nieuwsgierig naar het effect van voedingssupplementen, zowel gericht op onze renners als jezelf? Lees dan snel verder!

Lees meer

Win het gesigneerde shirt van Primož Roglič!

Primož heeft niet alleen zijn nieuwe contract getekend, maar ook één van onze wielershirts. Wil jij dit unieke exemplaar winnen? Vul dan direct hieronder je gegevens in!

 /