Hofland tweede, Lindeman pakt bergtrui

Hofland tweede, Lindeman pakt bergtrui

Moreno Hofland was zondag heel dicht bij de etappezege in de tweede rit van de Giro d’Italia. De jonge sprinter van Team LottoNL-Jumbo leverde een sterke sprint af, maar werd op het laatste moment voorbij gereden door Elia Viviani (Team Sky). Bert-Jan Lindeman zat in de vroege vlucht en pakte de bergtrui.

“Het was een speciale dag”, zei ploegleider Frans Maassen na afloop. “We hadden in de bespreking gevraagd of iemand moraal had om mee te springen met de vroege vlucht. Dat was eigenlijk niet echt zo, dus het was een verrassing voor ons dat Bert-Jan er toch bij zat.” De sterke Nederlander vond het zijn taak om zijn ploegleiders tevreden te stellen. “Als ze je vragen om mee te springen, moet je dat proberen”, reageerde hij na afloop. “Daarom sprong ik meteen vanuit het vertrek mee. Vervolgens hebben we de hele dag rustig aan gedaan en heb ik me gefocust op de bergsprint. Als we dan eenmaal in de laatste tweehonderd meter van zo’n klimmetje zitten, ben ik meestal snel genoeg om de punten te pakken.”

Moraal
Dat was inderdaad het geval, al was zijn ploegleider er van tevoren niet gerust op. “Het was een lastig klimmetje en ik kende die andere jongens in de kopgroep niet goed”, gaf Maassen aan. “Het is knap dat hij die sprint won. Zijn bergtrui geeft de hele ploeg moraal.” Het feest had nog groter kunnen zijn voor Team LottoNL-Jumbo omdat Moreno Hofland de etappe leek te winnen. “Ik dacht eigenlijk dat het binnen was toen hij André Greipel (Lotto Soudal) voorbij reed”, zei Maassen. “Jammer genoeg werd hij nog net gepasseerd door Viviani, maar hij heeft een supergoede sprint gereden.”

Net te kort
Hofland zelf was ook even in de veronderstelling dat hij de etappezege zou pakken. “Toen ik Greipel inhaalde, dacht ik dat het goed zat”, analyseerde hij na zijn inspanning. “Toen ik naar rechts keek, zag ik een wiel aankomen. Toen probeerde ik nog te versnellen. Ik zag dat we bijna bij de finish waren, maar ik kon gewoon niet meer. Ik kwam aan het einde net te kort.”

Overgangsetappe
De verwachting is niet dat Hofland maandag een herkansing krijgt. “Het wordt een overgangsetappe”, voorspelde Maassen. “Waarschijnlijk wordt het een hele zware dag voor ons als team. We moeten zorgen dat Steven Kruijswijk er goed doorheen komt. De etappe is kort en er wordt behoorlijk wat in geklommen, dus ik denk niet dat het weer een sprint wordt."

Gerelateerde updates