Shop
Groothuis pakt zilver, weer podium voor Nuis

Groothuis pakt zilver, weer podium voor Nuis

Team LottoNL-Jumbo kende een sterke tweede dag op de World Cup in Seoul. Olympisch kampioen Stefan Groothuis reed een supersnelle race en pakte zilver op de 1.000 meter. Ook ploegmaat Kjeld Nuis liet weer van zich horen op dezelfde afstand. Hij pakte wederom een podiumplaats en was nu goed voor brons. Douwe de Vries reed een verdienstelijke 10.000 meter.

Op de 1.000 meter mocht olympisch kampioen Stefan Groothuis de spits afbijten voor Team LottoNL-Jumbo. Groothuis reed het vijf jaar oude baanrecord van Lee Kyou-Hyuk uit de boeken met 1.09,83 en was lang de snelste. In de laatste rit op de 1.000 meter nam Kjeld Nuis het op tegen het Russische kanon Pavel Kulizhnikov. De Rus denderde met een tijd van 1.09,56 over Nuis en Stefan Groothuis heen. Nuis bleef ook onder de 1.10 en bezette wederom het podium. Dit maal voor brons. De tweede plaats van Groothuis laat zien dat hij op de juiste weg is. 

“Deze tweede plek doet mij goed. Vorig week was niet best maar ik weet waar dat aan lag”, vertelde Stefan Groothuis op de baan in Seoul. “Ik zat vorig week technisch te knoeien en heb gewerkt aan die details en dat betaalde zich direct uit.” 

‘I don’t speak English’
“Die Rus is wel van een andere wereld op dit moment”, vervolgde Groothuis zijn verhaal. “Hij is sterk, technisch en fit. Dat zie je! Ik probeerde net even met hem te praten maar toen kreeg ik gelijk te horen: ‘I don’t speak English’.  Je kan hem daardoor niet echt peilen maar als hij deze vorm doortrekt dan is hij een absolute bedreiging voor ons”, aldus Stefan Groothuis die zondag jarig is. “Maar dan moet hij het wel een heel seizoen volhouden. Kjeld, Jan en ik hebben de ervaring in de combi 500 en 1.000 meter en zullen op de WK's goed zijn. Het gaat zo wel een spannend WK-afstanden en WK-sprint worden.”  

Jetlag
Nuis kent een zeer sterke start van het wereldbekerseizoen. Op alle afstanden die hij reed op de World Cup stond hij op het podium. Maar na een lange reis en twee zware World Cups begint de vermoeidheid aan Nuis te knagen. 

“Ik zat lekker in de wedstrijden deze weekenden. Goede focus en mindset”, begon Nuis aan zijn verhaal. “Ik heb wel last van jetlag. Ik slaap slecht en maak te weinig uren en dan sluipt de vermoeidheid er in. Ik merk dat de tank leeg begint te raken. Toch reed ik een heel sterk 1.000 meter. De opening van de Rus was erg snel. Jammer dat ik hem in de laatste bocht voor moest laten gaan. Mijn slotronde was sneller en zat hem op de hielen.”  

Door een vreemde actie van de Canadees Denny Morrison kwam Hein Otterspeer niet verder dan de 14e plaats. Morrison werd door de jury gediskwalificeerd.  

Verdienstelijk
De 10.000 meter in Seoul is de enige van dit wereldbekerseizoen en daarom erg belangrijk want de zes snelste rijders maken kans op deelname bij de WK-afstanden in Heerenveen. Waar per land slechts twee plekken te vergeven zijn. De strijd tussen De Vries en de Duitser Beckert verliep tot de laatste ronde in het voordeel van de LottoNL-Jumbo-rijder, maar de Duitser staat bekend om zijn krachtig eindschot op de 10 kilometer. De Vries voelde Beckert komen en zette nog eens extra aan in de laatste bocht maar het mocht niet meer baten. Beckert gleed voorbij De Vries die uiteindelijk 6e werd in de door Bob de Jong (New Balance) gewonnen race.  

“De 10 kilometer loopt nog niet zo dit jaar”, liet Douwe de Vries na zijn race weten. “En dan komt er in de laatste 20 meter nog een Duitser met zo’n Duitse actie aanzetten.”  

De World Cup in Seoul wordt zondag hervat. Voor Team LottoNL-Jumbo komen dan de sprinter op de 500 meter in actie met Gerben Jorritsma, Hein Otterspeer en Jan Smeekens. Het sluitstuk is de massastart met Gerben Jorritsma. Bij de vrouwen komt Roxanne van Hemert op de 1.000 meter in actie.

Gerelateerde updates