Profiel
Groenewegen derde in zestiende Touretappe

Groenewegen derde in zestiende Touretappe

Dylan Groenewegen is als derde over de streep gekomen in de zestiende etappe van de Tour de France. In Nimes werd de Amsterdammer in de massasprint nipt geklopt door de Australiër Caleb Ewan en de Italiaan Elia Viviani. Steven Kruijswijk bleef met de Alpenetappes in het vooruitzicht derde in het klassement.

De etappe vanuit Nimes werd gecontroleerd door Team Jumbo-Visma. Een kopgroep kreeg maximaal twee minuten en werd in de laatste drie kilometer ingelopen. Groenewegen werd vroeg gebracht en in de laatste hectometers verrast door zijn tegenstrevers.

“Op het moment dat ik de sprint wilde aangaan, ging Ewan. Daardoor kwam ik wat ingesloten te zitten”, aldus Groenewegen. “Toen ik de ruimte had, was het nog tekort naar de finish om eroverheen te komen. Dat is jammer, zeker omdat er zo weinig kansen zijn. We gingen ook wat te vroeg aan en we missen natuurlijk ook Wout van Aert. Ik weet dat het met de snelheid goed zit, maar ik moet me niet laten verrassen. Ik had graag gewonnen en er zat zeker meer in. Nu eerst de Alpen overleven en dan gaan we er in Parijs weer vol voor.”

“Vandaag hebben we onze verantwoordelijkheid genomen”, aldus lead-out Mike Teunissen. “Met zo weinig sprintkansen en met een sprinter als Groenewegen moet iemand dat doen. Als alle ploegen zo denken met het oog op de bergetappes dan wordt het zeker geen massasprint. Het was vandaag heel erg warm. Als je dan een inspanning levert zoals in de finale, is het alsof je tegen een muur op rijdt. We probeerden vroeg aan te gaan. Ik denk dat we in een goede positie zaten uiteindelijk.”

Kopman Steven Kruijswijk werd door zijn ploeg uit de problemen gehouden. “We zijn de dag goed doorgekomen ondanks de extreme hitte. Het was zo warm dat er bijna niet tegenop te koelen was of te drinken. Daardoor moet je zuinig met je krachten omgaan en jezelf zo goed mogelijk verzorgen.”

Gerelateerde updates