Shop
Goud, zilver en tweemaal brons voor LottoNL-Jumbo

Goud, zilver en tweemaal brons voor LottoNL-Jumbo

Een succesvolle dag voor de LottoNL-Jumbo-mannen, met brons op de 5.000 meter voor Wouter olde Heuvel en voor Hein Otterspeer op de 1.000 meter, zilver voor Kjeld Nuis op diezelfde afstand. De ultieme prijs ging met Sven Kramer mee naar huis: de gouden medaille.

Sven Kramer toonde weer zijn hegemonie op de lange afstand. Op de 5.000 meter zette hij een strakke tijd neer van 6:12.74. Met slechts twee dagen tussen zijn terugkomst uit Collalbo en zijn eerste rit bij deze Wereldbeker toont Sven dat zijn vorm perfect in orde is. "Ik ben blij met mijn rit, vooral het verloop ervan en het einde. Het is de eerste keer dat ik zo kort na een trainingskamp al een wedstrijd schaats. Het had uiteindelijk ook nog wel wat harder gekund, maar dat was niet nodig", oordeelt Sven na afloop.

Brons voor Wouter olde Heuvel
Wouter olde Heuvel was ook op trainingskamp in Collalbo en liet zien dat ook hij sterk is teruggekomen daarvan. In rit 2 zette hij zijn tegenstander Danila Semerikov meteen op flinke achterstand. Hij schaatste de tot dan toe snelste tijd, van 6:19.58. Maar toen LottoNL-Jumbo-ploeggenoot Sven Kramer zijn 5.000 meter erop had zitten was Wouter wel naar de tweede plek verstoten. "Het was jammer dat ik al in rit 2 moest en tegen een tegenstander waar ik niet veel aan had. Wie weet had er anders net nog wat meer in gezeten", aldus Wouter. "Maar tot en met ronde 7 ging het heel gemakkelijk. Ik moet alleen nog iets strakker naar huis rijden. Dit is wel een van mijn snelste tijden ooit in Thialf, dus ik ben heel tevreden. Zeker omdat ik dus ook nog maar twee dagen terug ben uit Collalbo."

Wouter olde Heuvel eindigde uiteindelijk op de 3e plek, omdat Jorrit Bergsma zich nog naar de tweede plek schaatste. Het werd een Nederlands feestje, met Bob de Jong die in de laatste rit tegen de Rus Alexandr Rumyantsev nog op de vierde plek eindigde.

Douwe de Vries zette na een vlot begin uiteindelijk de tot dan toe 6e tijd neer (6:27.00). Het zag er in eerste instantie goed uit, maar hij blies zich halverwege op toen hij wilde versnellen. Het succes van Berlijn, met een bronzen plak voor Douwe op deze afstand, kon dus niet geëvenaard worden. Hij mag vandaag een 10e notering bijschrijven.

Wereldbekerklassement

Bob de Jong handhaaft zijn leiding in het klassement, maar Sven Kramer klimt met zijn winst van vandaag van de 9e naar de 4e plek. Alexandr Rumyantsev en de Noor Sverre Lunde Pedersen staan nog voor hem. Douwe de Vries zakt van de 5e naar de 7e plek, terwijl Wouter olde Heuvel de oude plek van Sven Kramer overneemt, namelijk de 9e. Hij stond op de 13e plek.

Zilver en brons op de 1.000 meter

Op de 1.000 meter wist Hein Otterspeer naar eenzelfde positie te schaatsen als in Berlijn, namelijk de derde plek. Hij behaalde het brons door zijn rit tegen Kai Verbij te winnen in 1:09.06. Stefan Groothuis reed een rit later tegen de Amerikaan Shani Davis, maar kon geen weerstand bieden. Hij eindigde uiteindelijk op de 11e plek in 1:09.75.

Kjeld Nuis sloot het Nederlandse blok af in rit 9, tegen Nico Ihle, de winnaar uit Berlijn. Nuis won deze rit in 1:09.04 en ging daarmee over LottoNL-Jumbo-schaatser Hein Otterspeer heen. In de tiende en laatste rit verbeterde de Rus Pavel Kuliznikov die tijd echter, door nog eens 0.27 seconden sneller te rijden. Kjeld is er echter van overtuigd dat hij nog eens van Kuliznikov zal winnen. "Over vandaag ben ik blij, niet meer en niet minder. Maar het vuurwerk ontbreekt nog. Dat zal er wel nog komen dit seizoen. En dan versla ik Kuliznikov!", roept hij zelfverzekerd.

Deze uitslag betekent dat Pavel Kuliznikov zijn leiderspositie in het klassement verstevigt. Kjeld Nuis en de Duitser Samuel Schwarz wisselen van plek, dus Kjeld staat nu op plek 2. Hein Otterspeer klimt naar de 5e plek, terwijl Stefan Groothuis de 6e positie in het klassement bezet.

Weinig succes voor Nederlandse dames op 1.000 meter

Roxanne van Hemert was de eerste Nederlandse dame in actie op de 1.000 meter vandaag en zette in rit 2 een tijd neer van 1.17,00 rond. Zij won haar rit tegen de Japanse Miyako Sumiyoshi, maar nadat alle ritten waren gereden stond zij uiteindelijk op de 11e plek. De andere LottoNL-Jumbo-schaatster, Laurine van Riessen, had een valse start tegen de Koreaanse Seung-Hi park, maar won haar rit tegen Park met een eindtijd die dicht bij die van Roxanne lag, namelijk 1:17.02. Ze eindigde daarmee uiteindelijk op de 12e plek en was zichtbaar niet tevreden na haar race. Ze staat nu 13e in het Wereldbekerklassement, Roxanne van Hemert staat op plaats 20.

Vooruitblik op morgen

Met zijn uitslag op de 5.000 meter kijkt Sven vol vertrouwen de 1.500 meter van morgen tegemoet. "Als mijn 5.000 meter goed is, dan is mijn 1.500 meter dat vaak ook. En ik heb vooral heel veel zin in morgen." Enerzijds minder druk dan vandaag, omdat de 5.000 meter 'zijn' afstand is. Anderzijds kijkt men wel met argusogen naar zijn prestatie op de 1.500 meter, om te zien hoe hem dat vergaat. "Ik snap dat mensen daar een mening over hebben, of me dat lukt. Maar daar let ik niet zo op. Samen met Jac Orie maak ik een plan en daar houd ik me gewoon aan."

Morgen wordt naast de 1.500 meter mannen ook die afstand bij de vrouwen verreden. Daarnaast staat de tweede rit van de 500 meter en de mass start voor zowel mannen als vrouwen op het programma.

Gerelateerde updates