Shop

Goud voor Nuis op schaatsmijl

LottoNL-Jumbo sprinter Kjeld Nuis heeft goud veroverd op de 1.500 meter. Met 1:45.97 verpulverde een ijzersterke Nuis de concurrentie. Zijn ploegmaat Wouter olde Heuvel noteerde een mooie de tweede tijd op het koningsnummer. Het succes van Team LottoNL-Jumbo op de World Cup in Obihiro werd later op de dag door een snelle Jan Smeekens voortgezet. Smeekens veroverde zilver op de 500 meter sprint.

De strijd op de 1.500 meter is dit seizoen groter dan ooit, waarop ook Sven Kramer zijn pijlen richt. Kramer kon echter niet overtuigen in zijn eerste internationale wedstrijd op de mijl en moest met 1:47.68 genoegen nemen met een 8e plaats.  Na het verlies op de 1.000 meter revancheerde Kjeld Nuis zich voortreffelijk op het koningsnummer en won met overmacht. 

“Ik ben een trots man dat ik met zo’n verschil op de rest kan winnen en hier met deze vorm in 1:45.97 kan neerzetten”, vertelde Nuis na zijn race. “Technisch verliep het super goed en heb ik geen aanmerkingen op mijn rit. Misschien had ik een iets hoger ritme kunnen rijden. Ik was tot het einde toe goed gefocust en blokkeerde niet in de laatste 100 meter.” 

Hopsakee
Dat de tijd van Kjeld Nuis snel was wist de concurrentie ook. Maar Nuis startte in rit 6 en moest nog vier ritten met sterke deelnemers afwachten.  “Ik kon doorvechten tot het einde en dan staat er 1:45.97. Ik dacht ‘hopsakee’! Maar dan moet je wel nog billen knijpend afwachten”, vervolgde Nuis zijn verhaal. “Maar dan zie je de anderen zo stuk gaan en dan zit je wel met een ‘big smile’ op het bankje af te wachten. Dat was dus wel lekker. Ook mooi voor Wouter dat hij de tweede plek pakt. Ik had niet verwacht dat ik nu zoveel voorsprong op de rest zou hebben. Ik ga met een goed gevoel naar Seoul toe.” 

Basis niveau goed
Op de 500 meter snelde Jan Smeekens naar de tweede plaats. Hij werd geklopt door de Rus Pavel Kulizhnikov die als enige onder de 35 seconden kwam. Kulizhnikov evenaarde met zijn 34.96 het baanrecord van Joji Kato. Gerben Jorritsma kwam tot een tijd van 35.61 en werd als 14e geklasseerd. Hein Otterspeer raakte bij de laatste binnenbocht de pion en verloor kostbare tijd. Otterspeer kwam niet verder dan de 17e plaats met 35.75. Jan Smeekens reed een fractie langzamer dan afgelopen vrijdag toen hij met 35.06 goud pakte op de 500 meter. 

“Na de start kwam ik iets te ver naar voren. Dat kost snelheid en daardoor liep ik achter de feiten aan”, analyseerde Jan Smeekens zijn 500 meter. “De kruising en binnenbocht gingen goed. Ik mis nog wat vermogen maar goud en zilver is natuurlijk niet verkeerd in een weekend. Het basisniveau is in elk geval goed.” 

Na twee wedstrijden leidt Kulizhnikov in de stand om de World Cup. De Rus heeft evenveel punten als Jan Smeekens. Beiden hebben 180 punten op hun naam. Ruslan Murashov, landgenoot van Kulizhnikov, staat derde.  

Teleurstelling op massastart
De eerste World Cup van dit seizoen werd afgesloten met de massastart. In het spectaculaire en tactische nummer kwamen voor LottoNL-Jumbo Douwe de Vries en Gerben Jorritsma aan de start. De ISU had na de incidenten in Nederland maatregelen genomen om de veiligheid van de rijders te garanderen. Alle deelnemers reden met een speciale nekbescherming. 

In de wedstrijd over 16 rondes kwamen Douwe de Vries en Gerben Jorritsma niet voor in het spel. Na aanvankelijk een goede start en veel controle op de wedstrijd lieten beiden zich net voor het ingaan van de laatste ronde insluiten door de Koreanen. Op 400 meter van de finish ging Cheol-Min Kim vroeg de sprint aan. Alleen zijn landgenoot Seung-Hoon Lee kon de olympisch kampioen op de 10.000 meter nog voorbij komen. De Vries en Jorritsma vielen buiten het podium.  

Balans
Na de eerste World Cup van dit seizoen is de balans positief en kan Team LottoNL-Jumbo tevreden terugkijken.

Individuele medailles
- Kjeld Nuis: zilver op de 1.000 meter en goud op de 1.500
- Wouter olde Heuvel: zilver op de 1.500 meter en brons op de 5.000 meter
- Sven Kramer: goud op de 5.000 meter
- Smeekens: goud en zilver op de 500 meter 

Team medailles
Sven Kramer, Douwe de Vries en Wouter olde Heuvel: goud op de ploegenachtervolging.

Gerelateerde updates