Goud voor Nuis en De Jong op slotdag World Cup Heerenveen, Roest pakt zilver			© Stephan Tellier

Goud voor Nuis en De Jong op slotdag World Cup Heerenveen, Roest pakt zilver

Kjeld Nuis en Antoinette de Jong hebben Team Jumbo zondag tijdens de slotdag van de World Cup in Heerenveen twee gouden medailles bezorgd. Olympisch kampioen Nuis wist de 1000 meter op zijn naam te schrijven en De Jong was de sterkste op de 3000 meter. Team Jumbo-rijders Patrick Roest en Sven Kramer bemachtigden een zilveren en een bronzen plak op de 5000 meter.

Nuis, die zaterdag nog buiten het podium was geëindigd op de 1500 meter, won de kilometer in een tijd van 1.07,80. Daarmee zat hij zestien honderdsten van zijn eigen baanrecord (1.07,64) af. Ploeggenoot Thomas Krol, winnaar van de 1500 meter, werd vijfde: 1.08,40.

"Tot zeshonderd meter was het vrijwel een perfect ritje", aldus een tevreden Nuis na afloop. "Het laatste rondje had ik iets agressiever kunnen rijden, maar dit was toch wel een mooie revanche op mezelf. Ik heb nu, in tegenstelling tot gisteren, vanaf de eerste meter alles gegeven. Het vuur brandde weer."

Nuis was na afloop niet te spreken over de Noorse starter Ole Herman Sörli, die na een valse start van Krol beide heren terugfloot. "Ik vind dat we gruwelijk genaaid zijn", zei de 29-jarige sprinter, die vond dat het geen valse start was.

"Deze tweede start was echt niet nodig. Dat is zo jammer. Daarmee haal je het tempo eruit. Het scheelt zeker één of twee tienden. Ik zeg niet dat ik anders een baanrecord had gereden, maar het helpt niet mee."

 / 
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Robert Prins
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Robert Prins

De Jong

De Jong schreef op overtuigende wijze de 3000 meter op haar naam. De 23-jarige allroundster van Team Jumbo, die door een afmelding van Ireen Wüst alleen moest rijden, noteerde een tijd van 3.59,41. Daarmee bleef ze zeven tienden voor op de nummer twee Isabelle Weidemann uit Canada.

"Ik ben erg blij met mijn race", sprak De Jong na afloop. "Toen ik hoorde dat ik alleen moest rijden, dacht ik: ik ga er gewoon in en zie wel waar het schip strandt. Dat is wat Thomas gisteren ook deed. Nou het heeft goed uitgepakt. Ik zat heel dicht bij het baanrecord (3.58,68 van Wüst), maar die moest ik op een gegeven moment loslaten. Dat vond ik wel jammer."

Voor De Jong was het haar derde wereldbekerzege op de 3000 meter. "Vorig jaar won ik hier in Heerenveen mijn eerste en het is mooi om het opnieuw hier te laten zien. Het blijft altijd speciaal om in eigen land te schaatsen en dit soort overwinningen met het publiek te vieren en mee te maken. Na een aantal buitenlandse wedstrijden ben ik blij om weer terug te zijn."

 / 
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier

Roest

Op de 5000 meter, de slotafstand van het toernooi, wisten Roest en Kramer een medaille te veroveren voor Team Jumbo. Roest pakte een zilveren plak met een tijd van 6.09,82. Kramer, die voor het eerst sinds zijn 1500 meter bij de World Cup in Obihiro weer in actie kwam, werd derde: 6.10,61. De overwinning ging verrassend naar de Rus Danila Semerikov: 6.08,96.

"Ik dacht dat ik hem had", was Roest na zijn race eerlijk. "Ik zag dit niet aankomen. Ik heb de race van Semerikov ook niet gevolgd, dus ik hoorde het pas achteraf. Ik zag zijn rondetijden aan het begin van de race en dacht dat hij niet onder mijn tijd zou duiken, maar hij wist op het einde nog te versnellen."

"Naast hard rijden, zou het mooi zijn om tijdens de NK afstanden het baanrecord weer terug te pakken"

Patrick Roest

Ondanks het feit dat Roest de zege net misliep, was hij niet ontevreden over zijn race. "Het was een stabiele rit. Niet geweldig, maar goed genoeg voor nu. Ik kan hierop bouwen en naar de NK afstanden van over twee weken toewerken. Daar moet ik er staan en moet het nog een tandje beter."

Naast de race verloor Roest ook zijn baanrecord, dat hij begin november had neergezet tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi. "Het is zonde dat hij er twee honderdsten onderduikt, maar het zorgt wel voor nog wat extra motivatie richting het NK. Naast hard rijden, zou het mooi zijn om daar het baanrecord weer terug te pakken."

 / 
			© Stephan Tellier
			© Stephan Tellier
© Stephan Tellier
© Stephan Tellier

Kramer

Kramer was na afloop te spreken over zijn eerste optreden op de 5000 meter sinds 13 oktober. Toen noteerde de 32-jarige allrounder tijdens een trainingswedstrijd in Inzell een baanrecord: 6.10,97.

"Ik ben erg tevreden met mijn tijd, zeker als je kijkt hoe de laatste twee maanden zijn gegaan", sprak Kramer. "Het blijft moeilijk. Soms gaat het heel goed, maar soms gaat het ook weer minder. Over het algemeen heb ik de opgaande lijn weer te pakken. Natuurlijk had ik hier graag gewonnen, maar dat was niet reëel."

"Deze tijd is voor mij het maximaal haalbare, voor nu. Mijn conditie is gelukkig top, maar daar red je het alleen niet mee. Toch is het heel fijn dat die fysieke voorwaarde er is, anders was ik nu helemaal weggeweest. Mijn sterke conditie heeft mij vaker gered in mijn loopbaan en ook vandaag weer."

Na de eerste vier wereldbekers staat Team Jumbo nu op 23 medailles, want na acht in Obihiro en negen in Tomakomai kwam de teller dit weekend uit op zes.

Foto: Stephan Tellier

Gerelateerde updates