Profiel

Goud voor Kramer, brons voor Nuis en De Vries

LottoNL-Jumbo schaatser Sven Kramer heeft zaterdag in een bomvol Thialf bij de WK afstanden de 5.000 meter gewonnen. De 28-jarige Fries bleef met een wereldrecord laaglandbaan (6.09,65) Jorrit Bergsma voor. Het was Kramers zesde gouden plak op de 5.000 meter en zijn negende individuele wereldtitel in zijn carrière. Voor ploegmaat Douwe de Vries was het ook feest in Thialf. Hij legde beslag op de derde plaats. Bij de 1.000 meter was er succes voor Kjeld Nuis die brons pakte. 

In een bomvol Thialf ging Kramer de strijd aan met de tijd van Jorrit Bergsma, die 6.11,53, de vierde tijd ooit in Heerenveen had genoteerd en aan de leiding stond. Kramer moest in het begin tijd toegeven op het schema van Bergsma maar hield zich aan zijn plan en dook even later onder de tijd van zijn eigen baanrecord in Heerenveen.

“Het is heel speciaal om met een wereldrecord te winnen in Thialf”, begon een uitbundige Kramer aan zijn verhaal. “Ik ben blij met mijn record en daar zit de meeste vreugde in. Ik ben continu bezig om mezelf te verbeteren. De strijd met Jorrit Bergsma motiveert mij alleen maar. Ik houd van deze sport en ik vind het gaaf om weer sneller te rijden. Ik hik nu al weer twee tot drie jaar tegen die 6.10 aan en als je dan jezelf kunt verbeteren met 6.09 op een WK is alleen maar goed. Het is vooral de tijd die mij zo blij maakt. Als ik op maandagavond 6.09 rijd dan spring ik ook een gat in de lucht”, aldus een heel tevreden Kramer die na zijn gewonnen race het publiek nog op een ereronde trakteerde. 

Douwe de Vries beleeft zijn beste jaar ooit. De 32-jarige Fries plaatste zich voor de grote toernooien en breekt nu echt door met een derde plaats op de 5.000 meter. Vrijdagavond won hij met Sven Kramer en Koen Verweij al goud op de ploegenachtervolging en liet zaterdag zien tot wat hij nog meer in staat is. Zijn 6.18,24 plaatste hem op het podium naast Kramer en Jorrit Bergsma.

1.000 meter spanning
De spanning in schaatstempel Thialf was te snijden toen de 1.000 meter begon. Team LottoNL-Jumbo had drie man aan de start met Hein Otterspeer, Stefan Groothuis en Kjeld Nuis. Otterspeer mocht het spits afbijten en reed 1.08,72. Olympisch kampioen Stefan Groothuis reed tegen de Amerikaan Shani Davis. Groothuis werd op waarde geklopt door Shani Davis die met 1.08,57 op dat moment de snelste was. Kjeld Nuis mocht als laatste starten en was in het begin van de race sneller dan Davis maar verloor zijn voorsprong in de laatste ronde en moest genoegen nemen met brons. 

“Ik sta te balen. Dit doet wel pijn want ik had er meer van verwacht”, liet Nuis ons na de finish weten. “Ik heb een puike race neergezet en als je dan met zo’n klein verschil verliest doet het gewoon pijn. Ik maakte een misser in de race toen mijn arm van mijn rug schoot en dat kost op topsnelheid gewoon tijd, verder raakte ik alle slagen. Ik had nog gezegd dat we moesten opletten met Davis. Ik heb alles gegeven en dan ga je met brons naar huis”, vertelde een teleurgestelde maar realistische Nuis. Hein Otterspeer werd uiteindelijk 5e. Stefan Groothuis volgt op plaats 6. 

Teamsucces
Voor Team LottoNL-Jumbo was de derde dag van de WK afstanden zeer succesvol met goud voor Kramer en brons voor De Vries en Nuis. Vrijdagavond pakten Douwe de Vries en Sven Kramer al goud op de ploegenachtervolging. Zondag is de slotdag van de WK afstanden met 500 meter voor de mannen en de 1.500 meter voor vrouwen. De mannen en vrouwen rijden tot slot de massastart.

Gerelateerde updates