Profiel

Gevochten en verloren

LottoNL-Jumbo schaatser Kjeld Nuis moet na een alles-of-nietsrace genoegen nemen met een negende plaats op de 1.500 meter bij de wereldkampioenschappen afstanden. Nuis reed in een vol Thialf 1.46,32 op de schaatsmijl die gewonnen werd door de Rus Denis Yuskov. De Rus reed een wereldrecord laaglandbaan met 1.43,36. Wouter olde Heuvel kwam tot een 14e plaats. Laurine van Riessen reed eerder op de avond naar een 10e plaats op de 1.000 meter.  

Voorafgaand aan de WK afstanden behoorde Nuis tot een van de favorieten op de 1.500 meter. Na een fantastisch optreden op de laatste Wereldbekerwedstrijd in Hamar en de dubbele winst op de 1.000 meter bij de Wereldbeker sprint een week voor de WK in Heerenveen, leek Nuis in topvorm te zijn. Maar de 1.500 meter verliep anders dan gedacht.  

“Ik ben helemaal kapot, dit voelt wel als een vernedering”, vertelde een zwaar teleurgestelde Kjeld Nuis in de catacomben van Thialf. “Niks telt, alleen goud! De rest heb ik allemaal al behaald. Ik kwam hier voor één ding en dat was wereldkampioen worden. Ik wist dat die tijd van Yuskov super snel was. Mijn eerste rondje was bijna even snel en ik had zo’n goede tussenronde maar in de laatste ronde klapte ik helemaal in elkaar en toen werd het alles of niets. Nu sta ik met lege handen en valt het doek.” 

Geen excuses
Nuis zocht geen excuses en had ook geen verklaring voor zijn optreden. Hij streed zoals hij dat altijd doet en ging vol voor de winst.  

“Ik heb geen verklaring. Ik kon gewoon minder goed doorrijden dan de vorige keer. Ik viel in die laatste bocht volledig stil. Ik maakte een misser en moest met mijn handen meeduwen, het moest overal vandaan komen. Het was niet soepel meer. Ik heb het niet gehaald en dat doet gewoon pijn.” 

Toch laat de vechtjas Nuis zich niet uit het veld slaan. Gevraagd naar morgen antwoordde hij: “Morgen is het strijdplan winnen!” 

Voor Wouter olde Heuvel verliep de schaatsmijl dit keer niet zo best. Olde Heuvel bouwde aan het begin van dit seizoen een mooi trackrecord op maar kon de vorm niet doortrekken. Zondag reed hij in Thialf 1.46,97 waarmee hij 14e werd. Bij de vrouwen moest Laurine van Riessen genoegen nemen met de 10e plaats op de 1.000 meter. 

Zaterdag wordt het programma in Thialf vervolgd met de 5.000 meter en 1.000 meter voor mannen en de 500 meter en ploegenachtervolging voor vrouwen. 

Gerelateerde updates