George Bennett klimt in algemeen klassement op dramatische dag in Tour

George Bennett klimt in algemeen klassement op dramatische dag in Tour

Voor Robert Gesink is de Tour ten einde. Eén van de kopmannen van Team LottoNL-Jumbo kwam in de negende etappe ten val en liep daarbij een (stabiele) breuk in een lendenwervel op. Eén van de andere kopmannen, George Bennett, deed goede zaken in het algemeen klassement. 

In de etappe van Nantua naar Chambéry eindigde de Nieuw-Zeelander als zevende. De 181,5 kilometer lange bergrit werd gewonnen door Rigoberto Uran. Chris Froome behoudt de leiding in het algemeen klassement. Bennett klimt naar plaats tien in het algemeen klassement. Naast de noodgedwongen opgave van Gesink was het uitvallen van Jos van Emden een andere domper. 

“Mijn instinct was om te zorgen dat ik in de vlucht van de dag zat”, verklaarde Bennett. “Maar ik had vertrouwen in de tactiek van Nico Verhoeven en Jan Boven om bij de klassementsrenners te blijven. Dat werkte uiteindelijk perfect. Ik ga nu vol voor het klassement. Ik zat er eerst eigenlijk een beetje tussenin. Ik wilde ook voor ritten gaan. Ik wist niet of ik echt voor het algemeen klassement kon gaan. Maar nu weet ik dat ik het kan en ga ik er alles aan doen, 'all the way' naar Parijs.” 

Het was een dag met twee gezichten voor Bennett. “Ik ben blij met hoe ik gereden heb, maar het uitvallen van Jos en Robert is een hele grote teleurstelling. Ik heb tijdens de voorbereiding op de Tour de France een maand lang een kamer met Robert gedeeld. Ik weet hoe hard hij gewerkt heeft om hier goed te zijn.” 

“Met George hadden we het idee dat hij richting top tien op zou kunnen schuiven als hij hetzelfde niveau zou halen als in de Ronde van Californië”, zei ploegleider Nico Verhoeven na afloop. “Primoz heeft een gooi gedaan naar de bolletjestrui en ritwinst. Dat einddoel is niet bereikt, maar hij heeft gevochten als een leeuw. Hij heeft laten zien weer op het niveau te zijn waarop hij voor de Tour de France was. Daar kunnen we ook mee verder voor in de bergritten. We hebben eigenlijk een klote dag met het uitvallen van Robert en Jos. Maar als je naar het sportieve kijkt, waren we wel op de afspraak. Wat dat betreft mogen onze supporters nog het een en ander verwachten van onze ploeg.” 

Robert Gesink was betrokken bij een valpartij op de Col de la Biche. Hij liep daarbij een stabiele fractuur in zijn lendenwervel op. Met het dragen van een korset moet de nummer twee van de etappe van gisteren hiervan herstellen. Bij Jos van Emden was de energie na de voorjaarsklassiekers en zijn Giro-deelname op.

Gerelateerde updates