#FoodFriday: Iedere wielrenner krijgt wel eens een wapper

#FoodFriday: Iedere wielrenner krijgt wel eens een wapper

#FoodFriday: Iedere wielrenner krijgt wel eens een wapper

De lente heeft vandaag zijn intrede gedaan en dat is voor veel fietsers een extra zetje in de rug om de racefiets op te poetsen en de eerste kilometers van het jaar te maken. Vergeet niet die muesli reep mee te nemen, want een hongerklop ligt al snel op de loer! 

Rick Flens, sinds 2006 bij het team, kan zich zijn eerste échte hongerklop van jaren geleden nog wel herinneren: “Mijn hele lichaam begon te tintelen en ik kon niet meer scherp zien. Het had ongetwijfeld te maken met mijn jeugdige onervarenheid. Als junior is je lichaam helemaal niet gewend aan duursport, waardoor je met energie smijt. Inmiddels weet ik natuurlijk wel hoe ik er mee om moet gaan en zie ik hoe anderen een 'wapper', zoals ik dat noem, krijgen. Als ik met mijn vrienden ga fietsen heb ik aan een goed gevulde bidon genoeg, zij moeten er voor zorgen dat ze onderweg ook eten.

“Als je echt helemaal verzwakt is het eigenlijk al te laat. Je kunt proberen het proces van herstel zo snel mogelijk te starten door gelletjes te nemen. Daar zitten zogeheten snelle suikers in. Maar die maken je niet meteen op magische wijze weer fit, je moet het even rustig aan doen. De suikers kunnen dan hun werk doen, waardoor je hopelijk weer energie krijgt. 

“Ik probeer natuurlijk van te voren samen met Team LottoNL–Jumbo's voedingsdeskundige Marcel Hesseling een inschatting te maken van hoe veel ik moet eten tijdens de koers, maar soms zitten we er wel eens naast. Waar dat precies aan ligt vind ik moeilijk om te zeggen. Tijdens de etappe van de Tirreno-Adriatico maandag kwam ik bijvoorbeeld amper aan eten toe, maar ik kon wel constant presteren. Toch was ik daar achteraf niet blij mee. Ook al heb je geen trek, je moét soms gewoon wat eten.   

“Een gouden tip om de hongerklop te voorkomen? Die is er niet.. Doe gewoon niet meer dan je eet. Als je met een auto steeds ontzettend hard rijdt verbruik je ook meer benzine dan wanneer je een constante snelheid aanhoudt. Het ligt natuurlijk ook een beetje aan hoe de koers zich ontwikkelt. Soms moet je als wielrenner nou eenmaal diep gaan. Wanneer ik dan over de finish ben en in de bus kan neerploffen is het allemaal weer goed. Bovendien heb ik nu de Hallo Hongerklop pas van Jumbo. Daarmee kan ik ieder filiaal in Nederland binnenstappen om bijvoorbeeld een banaan te halen. Ideaal om de honger tijdens het fietsen te temperen!”

Wil jij ook zo'n handige Hallo Hongerklop pas van de Jumbo? Vertel ons in een mailtje aan foodfriday@teamlottojumbo.nl waarom jij hem verdient. Onder de deelnemers verloten wij twee passen!

Gerelateerde updates