Shop
#FoodFriday: 40 volkorenboterhammen met kaas, 65 bananen of 5.5 kilo spaghetti

#FoodFriday: 40 volkorenboterhammen met kaas, 65 bananen of 5.5 kilo spaghetti

#FoodFriday: 40 volkorenboterhammen met kaas, 65 bananen of 5.5 kilo spaghetti 

Vorige week zondag werd de klassieker Milaan– San Remo verreden. Team LottoNL-Jumbo renner Maarten Tjallingii zat, net zoals het jaar daarvoor, in de kopgroep. Pas bij kilometer 265 werden hij en zijn elf medevluchters teruggepakt door het peloton. Bijna een hele dag in een kopgroep rijden, hoeveel energie kost dat?

“Maarten heeft ongeveer 7.700 kilocalorieën verbruikt tijdens zijn zeven uren op de fiets,” zegt bewegingswetenschapper Mathieu Heijboer, die alle gegevens van de renners in koers precies bijhoudt.

Maar wat houdt dat cijfer nou precies in? Voedingsspecialist Marcel Hesseling legt uit: “Meer dan 7.000 kilocalorieën is een behoorlijke hoeveelheid. Daarmee heeft hij tijdens Milaan– San Remo meer dan één kilogram lichaamsvet verbruikt. Ik denk zelfs dat zijn verbruik nog iets hoger lag, omdat het cijfer exclusief zijn ruststofwisseling is. Alles bij elkaar opgeteld heeft Maarten dan ongeveer 9.000 kilocalorieën aangesproken. Dat is vier keer zoveel als het dagelijks verbruik van een gemiddeld persoon.”

Omgerekend had Maarten de volgende dingen moeten eten om zijn energie aan te vullen: 40 volkorenboterhammen met kaas, 65 bananen óf 5.5 kilo gekookte witte spaghetti. “Heb ik echt zo veel verbruikt?” vraagt Tjallingii zich hardop af. “Dat is wel veel! Het is natuurlijk totaal onrealistisch om dat soort aantallen al fietsend weg te werken. Daarom houd ik het bij het makkelijker voedsel. Tijdens de koers heb ik bijvoorbeeld maar twee bananen gegeten. Daarnaast kreeg ik zes gelletjes, twee powerbars en ook nog zes broodjes aangereikt. Dat was voor mij precies goed, want ik voelde me tijdens de koers fit genoeg. We hadden een beetje pech dat we werden teruggepakt, want ik had het idee dat ik stabiel aan het rijden was. De dag erna voelde ik het wel een beetje in mijn benen hoor! Gelukkig herstel ik over het algemeen snel en kan ik weer vooruit kijken naar de volgende koers.”

Wil jij de gelletjes en powerbars proberen? Je vindt ze in onze webshop

Gerelateerde updates