Mijn profiel
Debuterende Achtereekte na vierde plek op WK allround: 'Dit smaakt naar meer'

Debuterende Achtereekte na vierde plek op WK allround: 'Dit smaakt naar meer'

Voor het eerst in haar loopbaan nam Carlijn Achtereekte afgelopen weekend deel aan een wereldkampioenschap allround. De olympisch kampioen op de 3000 meter maakte in het Canadese Calgary indruk bij haar debuut met een vierde plaats in het eindklassement. "Ik vind het allrounden wel leuk."

Achtereekte kwam dit weekend over vier afstanden uit op een score van 158,021. Daarmee eindigde ze op een vierde plek op iets meer dan zeventien seconden (17.15) van de Tsjechische winnares Martina Sáblíková, die tijdens het toernooi op zowel de 3000 (3.53,31) als de 5000 meter (6.42,01) een wereldrecord reed.

"Dat ik bij mijn debuut op een wereldkampioenschap allround vierde word, maakt me eigenlijk best wel trots", glunderde een tevreden Achtereekte na haar toernooi. "Een vierde plaats is altijd een beetje een vervelende plek, omdat je net buiten het podium eindigt, maar een podiumplek was vooraf ook niet heel realistisch."

De 29-jarige schaatsster van Team Jumbo-Visma noteerde op twee afstanden een persoonlijk record. Op de 500 meter klokte ze een tijd van 39,25. Daarmee verbeterde ze nipt haar vorige record (39,32), dat ze een paar dagen voor het toernooi tijdens een trainingswedstrijd had gereden. Haar PR leverde Achtereekte een twaalfde plaats op.

Achtereekte verpulvert PR op 1500 meter

Op de 1500 meter maakte de regerend olympisch kampioen op de drie kilometer de meeste indruk. Op die afstand haalde ze bijna twee seconden van haar PR af. Achtereekte noteerde een tijd van 1.53,93 (was 1.55,76), goed voor een vijfde plaats. Op de 3000 (3.58,70) en 5000 meter (6.50,12) werd ze vierde en derde.

"Ik wilde vier mooie ritten neerzetten en kijken waar ik kon eindigen. Zaterdag op de 500 meter en drie kilometer kwam het er nog niet helemaal uit. Qua tijden was het niet eens zo slecht, maar technisch was het gewoon niet zo goed. Ik had het gevoel dat er iets meer inzat. Op de 1500 meter kwam het er allemaal uit. Dat was mijn beste afstand van het weekend."

Achtereekte stond na drie afstanden op een vijfde plek en had nog een kleine kans op een podiumplek. "Jac (Orie, red.) fluisterde vlak voor mijn 5000 meter in mijn oor dat het podium nog mogelijk was, maar toen zei ik dat ik dat niet wilde horen. Het gat met Antoinette de Jong en Ireen Wüst was 8,5 seconden. Dat is niet onmogelijk, maar dan moet je wel wat speciaals laten zien. Ik dacht dat 6.47 daarvoor nodig was, maar daar had ik de benen niet voor."

Lettelse wil vaker meedoen aan WK allround

De 29-jarige schaatsster, die naast haar olympische gouden medaille al eens een zilveren plak veroverde op de 5000 meter bij de WK afstanden van 2015, wil in de toekomst vaker meedoen aan een wereldkampioenschap allround. Eind januari veroverde ze in Thialf voor het eerst in haar loopbaan al de nationale allroundtitel door vier keer tweede te worden.

"Dit smaakt zeker naar meer. Ik vind het allrounden wel leuk. Ik had nooit verwacht dat ik zo dicht bij het podium zou komen. Vooral op de 1500 meter was het gat met de besten helemaal niet zo groot. Als ik op de 500 meter nog een beetje sneller word, kan ik nog dichterbij komen."

Voor Achtereekte zit het schaatsseizoen er nu op. Mede dankzij fysieke ongemakken wist ze zich niet te plaatsen voor de eerste wereldbekercyclus van het seizoen. Daardoor neemt ze aankomend weekend niet deel aan de World Cup Final in het Amerikaanse Salt Lake City.

Foto: Stephan Tellier

Gerelateerde updates