Mijn profiel
De Vries maakt indruk bij eerste trainingswedstrijd in Inzell

De Vries maakt indruk bij eerste trainingswedstrijd in Inzell

Douwe de Vries heeft zondag bij zijn eerste wedstrijd van het seizoen een ijzersterke indruk gemaakt. De 37-jarige allrounder van Team Jumbo-Visma noteerde op de 3000 meter een tijd van 3.40,23. Nooit eerder was de Fries op deze afstand sneller op een Europese baan.

De Vries nam het in de Max Aicher Arena op tegen zijn landgenoot Bob de Vries, die tot een tijd kwam van 3.48,78. De overwinning op de afstand ging naar de Noor Sverre Lunde Pedersen, die met een tijd van 3.39,97 De Vries nipt voorbleef. Slechts één keer was de Fries sneller dan zijn tijd van zondag, namelijk in Calgary op 6 maart 2013: 3.49,46.

"Ik ben hier erg blij mee", aldus De Vries over zijn eerste wedstrijd van het seizoen. "Het is voor mij een Europees PR, dus daar kan ik alleen maar tevreden over zijn. Mijn race ging goed. Gisteren reed ik tijdens de voorbereiding nog iets lekkerder, maar zo'n wedstrijd is toch altijd anders dan een training. Ik bouwde mijn race goed op en hield hem vlak."

"Om eerlijk te zijn, was het wel weer even wennen, hoor. Je rijdt toch altijd anders op volle snelheid. Daarom is het goed dat we deze trainingswedstrijden rijden. Je hebt deze wedstrijden nodig om erachter te komen wat je nog moet verbeteren voor de momenten dat het er echt om gaat. Je hebt dat wedstrijdgevoel nodig."

De 37-jarige allrounder geeft toe dat hij na al die jaren toch altijd weer zenuwen heeft voor zo'n eerste trainingswedstrijd. "Dat heb ik zeker. Misschien is dat maar goed ook. Als ik dat niet zou hebben, had ik beter kunnen stoppen. Je hebt die zenuwen ook nodig om tot goede prestaties te komen. Het zet je op scherp. Je hebt er in de zomermaanden veel tijd ingestoken, dus je wilt dat het goed gaat."

Verbazen

Vorig seizoen noteerde De Vries maar liefst acht persoonlijke records. Op de vraag of hij zichzelf weleens verbaast, antwoordt hij. "Absoluut. Het blijft bijzonder. Ik sta er af en toe ook zelf van te kijken hoe goed het gaat, maar ik vind het lastig om er een verklaring voor te geven. Ik ben blij dat ik twee jaar geleden heb besloten om nog een jaar door te gaan, want vorig seizoen was super."

"Het plan is dat dit mijn laatste jaar wordt, maar dat zei ik vorig jaar ook", zegt De Vries met een glimlach op zijn gezicht. "Als het goed blijft gaan, ik met de wereldtop mee kan blijven doen en er op grote internationale toernooien sta, dan zou het zomaar kunnen dat ik er nog een jaar aan vastplak. We gaan het zien."

De Vries denkt nog even terug aan vorig seizoen. Een jaar geleden was hij niet aanwezig bij het trainingskamp in Inzell, omdat hij vader werd. "Dat is precies een jaar geleden. De tijd vliegt, hè? Het gaat goed thuis. Gelukkig kan die kleine van mij nog niet tellen, dus we hebben zijn verjaardag vorige week al even gevierd, haha."

De Jong

Team Jumbo-Visma-rijdster Antoinette de Jong kwam zondag twee keer in actie. Op de 500 meter noteerde de 24-jarige Friezin een tijd van 39,14 en daarmee was ze nipt langzamer dan vorig seizoen (39,12). Later op de dag eindigde ze met een tijd van 4.02,49 als tweede op de 3000 meter. Ze hoefde alleen Melissa Wijfje (4.01,07) voor zich te dulden. Joy Beune werd op de 1500 meter vierde met een tijd van 1.56,92.

Gerelateerde updates