De Jong met overmacht naar eerste Europese titel allround, Kramer wint 5000 meter

De Jong met overmacht naar eerste Europese titel allround, Kramer wint 5000 meter

Antoinette de Jong is zaterdag op overtuigende wijze voor het eerst in haar loopbaan Europees kampioen allround geworden. De 23-jarige Friezin van Team Jumbo-Visma wist bij het toernooi drie van de vier afstanden te winnen. Sven Kramer schreef op de eerste dag van het allroundtoernooi bij de mannen de 5000 meter op zijn naam.

Na zeges op de 500, 3000 en 1500 meter verdedigde De Jong op de afsluitende 5000 meter een voorsprong van 12,25 seconden op de Italiaanse Francesca Lollobrigida en 21,31 seconden op de Tsjechische Martina Sáblíková. De Jong eindigde op de vijf kilometer uiteindelijk als tweede, op iets minder dan tien seconden van Sáblíková.

Daardoor was de eerste Europese titel allround voor de 23-jarige allroundster van Team Jumbo-Visma een feit. In 2016 en 2017 won De Jong een bronzen EK-medaille. Ploeggenote Carlijn Achtereekte, die tiende werd op de 1500 meter, eindigde als derde op de 5000 meter en als zesde in het eindklassement.

"Hier droom je natuurlijk van als klein meisje", zei een emotionele De Jong na afloop van haar toernooi. "Ik heb hier heel lang naartoe gewerkt. Nu het is gelukt, word ik er emotioneel van. Normaal huilt mijn moeder altijd als eerste, maar nu ben ik het, geloof ik. Het zal wel in de genen zitten."

 / 
			© Harald Wisthaler
			© Harald Wisthaler
© Harald Wisthaler
© Harald Wisthaler

Nerveus

Ondanks haar royale voorsprong na drie afstanden had De Jong nog flink wat zenuwen. "Ik was heel nerveus. Dit EK was voor mij zo anders dan in de voorgaande jaren. Normaal ben ik aan het jagen op de hoger geklasseerde schaatssters, maar nu werd er vanaf het begin op mij gejaagd. Toen ik over de streep kwam, besefte ik nog niet helemaal dat ik Europees kampioen was. Nu komt het eigenlijk best hard binnen."

De Jong bemachtigde door haar eerste internationale titel ook een startbewijs voor het WK allround, dat begin maart wordt gehouden in het Canadese Calgary.

"Er zijn nog veel verbeterpunten. Ik ga vanavond en morgen een feestje vieren, maar daarna gaat de focus direct weer op de trainingen. Op het eerstvolgende doel, de WK afstanden, wil ik er ook weer staan. Dat neemt niet weg dat dit een heel mooie titel is."

 / 
			© Harald Wisthaler
			© Harald Wisthaler
© Harald Wisthaler
© Harald Wisthaler

Kramer

Zaterdag ging ook het allroundtoernooi bij de mannen van start. Team Jumbo-Visma-rijder Kramer wist voor het eerst dit seizoen een 5000 meter te winnen. De drievoudig olympisch kampioen op deze afstand noteerde een tijd van 6.17,66 en eindigde daarmee iets meer dan een halve seconde voor zijn ploeggenoot Patrick Roest: 6.18,21.

Na twee afstanden – de 500 en 5000 meter – is het ongekend spannend in het klassement. Roest leidt met een verschil van 0,13 seconde op Kramer. De Noor Sverre Lunde Pedersen staat op 0,20 seconde van de regerend wereldkampioen allround.

"Ik ben erg blij met deze race", aldus Kramer na zijn vijf kilometer. "Het is fijn dat ik tot het einde door kon blijven knokken. Er zijn altijd dingen die beter kunnen, maar als je tegenwoordig van Patrick wint, doe je het goed, hè? Ik had graag nog wat meer tijd gepakt, maar dat zat er niet in. Het is erg spannend in het klassement, waardoor het nog alle kanten op kan gaan."

Klassementsleider Roest stond na afloop van de eerste dag met een dubbel gevoel. "Mijn 500 meter had sneller gemoeten om een groter gat te slaan in het klassement. Daar baal ik van. Over mijn 5000 meter ben ik wel tevreden. Dit is een mooie tijd voor mij en er zat niet meer in. Sven was simpelweg de betere vandaag."

Baanrecord

Bij het EK sprint kwamen Thomas Krol en Kjeld Nuis zaterdag nog in actie. Beide heren hadden vanwege hun val (Krol) en diskwalificatie (Nuis) op vrijdag geen zicht meer op een goede klassering. Krol noteerde op de tweede 1000 meter van het weekend nog wel een baanrecord van 1.08,68 (was 1.08,97). De 26-jarige rijder van Team Jumbo-Visma won daarmee de afstand.

Headerfoto: Martin de Jong

Gerelateerde updates