De beste tips voor gezond thuiswerken

De beste tips voor gezond thuiswerken

Thuiswerken is momenteel zeer actueel, ook bij Team Jumbo-Visma. Vanwege de coronacrisis wordt iedereen door de Nederlandse overheid geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te werken. Net zoals op je normale vaste werkplek is het ook thuis van belang dat je let op de juiste werkomgeving en werkhouding.

Om thuis zo goed mogelijk te kunnen werken geven we enkele tips en oplossingen. Binnen Team Jumbo-Visma doen we dat als volgt:

1. De kantoormedewerkers van Team Jumbo-Visma kunnen gebruik maken van een deskbike. Zo fiets je jezelf fit terwijl je werkt. Door te bewegen blijft je brein actief wat ook je creativiteit ten goede komt.

2. Vrijwel alle meetings verlopen momenteel via videobellen. Niet alleen de kantoormedewerkers maken hier gebruik van, maar ook de verzorgers, mechaniekers, coaches, renners en voedingsdeskundigen. Dit gaat van bijscholing tot overleg en vergaderingen. Voor videobellen kun je bijvoorbeeld Zoom, Teams of Skype gebruiken, maar WhatsApp is ook een optie. Daarnaast houden we elkaar op de hoogte via WhatsApp en mail.

3. We hebben de traditie van de wekelijkse vrijdagmiddagborrel virtueel voortgezet. Via videobellen houdt iedereen die wil contact met elkaar. Een quiz via de app Kahoot zorgt voor het nodige vermaak.

4. Wij werken op afstand samen in documenten via gespecialiseerde software.

Hoe werk je effectief vanuit huis?
Om effectief thuis te werken raden wij aan om een to-do lijst te maken met een duidelijke planning wat je per dag wilt doen. Stel deadlines op en maak een efficiënt schema. Neem ook voldoende pauzes in het schema op. En zorg bovenal voor een comfortabele werkplek. Het is van groot belang dat je je werkplek inricht op een rustige plek waar je geconcentreerd kunt werken en de minste afleiding hebt.

Hoe stel ik mijn werkplek in?
Het is verstandig om je bureau, stoel en tafel zo goed als mogelijk in te stellen om je rug-, nek- en schouderspieren zo min mogelijk te belasten.

De algemene punten waar je op moet letten zijn:

1. Ga goed rechtop zitten tegen de leuning van je stoel en stel de hoogte zo in dat je voeten plat op de grond staan. Als je voeten de grond niet raken, zorg er dan voor dat je iets onder je voeten legt.

2. Zorg dat je schouders altijd ontspannen zijn en dat je onderarmen steun krijgen.

3. Zorg dat je de zitting goed instelt. Zorg er vooral voor dat je voldoende ruimte hebt tussen de zitting en je knieholte zodat je benen genoeg vrijheid hebben om te bewegen.

4. Zorg dat de bolling van je rugleuning de holling in je rug ondersteuning geeft.

5. Zorg ervoor dat je je stoel altijd aanschuift tegen de tafel.

6. Bij het gebruik van een laptop wordt er geadviseerd om zoveel mogelijk gebruik te maken van een docking station. Hierbij is het van belang dat je je laptopscherm op de juiste hoogte (ooghoogte) en afstand (zeventig tot honderd cm) instelt. Het gebruik van de muis en een los toetsenbord voor de laptop maakt het mogelijk om ook deze hulpmiddelen op de juiste manier te gebruiken om zo de belasting te verkleinen.

7. Het is goed om je beeldscherm recht voor je lichaam te plaatsen. Hiermee voorkom je dat je lichaam continue gedraaid zit. Bij het gebruik van meerdere schermen plaats je het hoofdscherm recht voor je.

8. De juiste positie van het toetsenbord is erg belangrijk. Positioneer, net als bij het beeldscherm, je toetsenbord recht voor je lichaam. Bij voorkeur op tien centimeter van de rand van de tafel. Klap de pootjes van het toetsenbord in. En als je het toetsenbord of muis niet gebruikt, laat je handen er dan niet onnodig op liggen.

9. Gebruik de muis altijd binnen schouderbreedte. Gebruik je de muis niet, houd hem dan niet onnodig vast.

Algemene Tips
Tot slot hebben we nog wat algemene thuiswerktips.

  • Controleer of de internetverbinding stabiel is. Gebruik indien mogelijk een netwerkkabel in plaats van de wifi;

  • Laat je niet te veel afleiden door je omgeving;

  • Wissel zittend en staand werken zoveel mogelijk af;

  • Neem voldoende pauzes om te herstellen, te ontspannen en te bewegen;

  • Zorg dat je werkplek ergonomisch is ingericht;

  • Gebruik eventueel ergonomische hulpmiddelen;
  • Maak een goede indeling per dag met vaste werktijden.

Een thuiswerkplekcheck doen? Raadpleeg dan Health2Work.

Gerelateerde updates