Shop
Brons voor De Vries en Otterspeer in Berlijn

Brons voor De Vries en Otterspeer in Berlijn

LottoNL-Jumbo rijder Douwe de Vries heeft bij de wereldbekerwedstrijd in Berlijn een bronzen medaille bemachtigd op de 5.000 meter in de door Jorrit Bergsma (Team Clafis) gewonnen race. Het was de eerste individuele medaille voor De Vries op een World Cup. Ook Hein Otterspeer pakte weer eens uit. Hij reed na twee jaar naar brons op de 1.000 meter.   

Douwe de Vries kwam als enige LottoNL-Jumbo rijder uit op de 5 kilometer. Sven Kramer en Wouter olde Heuvel ontbraken vanwege een trainingskamp en een andere seizoensindeling. Gisteren pakte De Vries een derde plaats op de ploegenachtervolging waar hij een vaste waarde is. Op de 5.000 meter kwam Douwe de Vries tot 6.23,50, goed voor brons.  

“Het was een goeie stabiele race, maar ik had niet verwacht dat die direct een podium zou opleveren”, aldus Douwe de Vries op de schaatsbaan in Berlijn. “Het was wel een bijzondere race. Ik moest Pedersen net laten gaan en er zaten ook nog wat technische zaken in die beter kunnen. Conditioneel ging het heel goed.  

De Vries reed vorig jaar naar zilver op het EK op de 5.000 meter maar pakte nog nooit een individuele medaille op een World Cup. 

“Ik ben blij met die derde plek. De omstandigheden zijn nu zwaarder dan vorig jaar, toen reed iedereen sneller. Het gevecht met Pedersen was goed. Hij rijdt zoals ik dat ook doe en daar was ik blij mee want we hadden een paar rondjes lang echt wel wat aan elkaar. Het is mijn eerste individuele afstand medaille op een World Cup. Ik werd vorig jaar wel tweede op de 5.000 meter op de EK, maar ik heb nog nooit een medaille gepakt op de World Cup. Dus ik ben zeer tevreden.” 

In de wereldbekerstand om de 5.000 meter staat Douwe de Vries nu vijfde. Bob de Jong (Team New Balance) leidt de dans met 220 punten.  

Zware 1.000 meter
Slechts zes rijders blijven op de 1.000 meter onder de 1.10. De laatste van dat rijtje was olympisch kampioen Stefan Groothuis die 1.09,90 noteerde en 6e werd. Kjeld Nuis voldeed niet aan de verwachtingen op de 1.000 met zijn 1.10,25. Nuis werd 12e.  Hein Otterspeer reed na een verloren 500 meter gisteren, vandaag een goede 1.000 meter. Hij kwam tot 1.09,56 en werd derde. Otterspeer kijkt tevreden terug.  

“Het was een van de betere 1.000 meters van dit seizoen. Ik had wat problemen met de techniek de afgelopen weken maar nu ben ik heel blij met wat ik heb laten zien”, vertelde Hein Otterspeer. “Eindelijk sta ik weer op het internationale podium. Het is nu wel lang genoeg geleden. Het heeft twee jaar geduurd. De winst was dichtbij want het scheelde maar 7 honderdsten. Ik kon nu de rust bewaren tijdens het schaatsen en had de goede cadans te pakken.”  

In de wereldbeker staat Hein Otterspeer 7e met 122 punten. De stand wordt na drie World Cups nog steeds aangevoerd door de Rus Pavel Kulizhnikov, die 250 punten heeft. De Duitser Samuel Schwarz staat tweede met 195 punten gevolgd door Kjeld Nuis met 171 punten. Olympisch kampioen Stefan Groothuis bezet de 5e plaats.  

Betere techniek
De 1.000 meter voor de vrouwen werd gewonnen door de Amerikaanse Brittany Bowe, die 1.14,81 reed en haar landgenote Heather Richardson achter zich liet. Laurine van Riessen noteerde een goede tijd en nestelde zich op de 6e plaats op de kilometer.  

“Ik ben wel blij met mijn race al zit ik met mijn tijd wel ver van de winnaar”, vertelde Laurine van Riessen na haar 1.000 meter. “Ze reden vandaag heel snel met 1.14. Ik ben de afgelopen weken veel met mijn techniek bezig geweest en dat kwam er vandaag wel uit en daarom ben ik blij. Ik heb mijn slag weer te pakken en die lijn moet ik nu de rest van het seizoen doortrekken.” 

Van Riessen bezet na drie World Cups de 13e plaats. Roxanne van Hemert staat 19e.  

Morgen staat de laatste dag van de wereldbekerwedstrijd in Berlijn op het programma. Dan wordt er gestreden op de 1.500, 500 en de mass start voor dames en heren. 

Gerelateerde updates