Mijn profiel
Beune verovert in Hamar eerste World Cup-medaille bij senioren			© Stephan Tellier

Beune verovert in Hamar eerste World Cup-medaille bij senioren

Joy Beune heeft zondag op de slotdag van de World Cup in het Noorse Hamar voor het eerst in haar carrière een wereldbekermedaille bij de senioren veroverd. Het pas negentienjarige talent pakte brons op de 1500 meter. Daarmee kwam het totaal aantal medailles van Team Jumbo-Visma in Hamar uit op drie.

Beune noteerde een tijd van 1.57,15 en stond daarmee na zes ritten op de eerste plaats. Alleen landgenote Lotte van Beek (1.56,13) en winnares Brittany Bowe (1.55,89) uit Amerika doken nog onder de tijd van de regerend wereldkampioen bij de junioren.

Voor de Bornse betekende het haar eerste World Cup-medaille bij de senioren. Eerder dit jaar eindigde Beune bij de wereldbekers in het Japanse Obihiro en Tomakomai als tiende en achtste op de schaatsmijl. In Heerenveen schreef ze de afstand op haar naam, maar toen kwam ze uit in de B-groep.

"Ik ben hier heel erg trots op", aldus een dolenthousiaste Beune. "Het begin van mijn race ging goed, had een goede eerste ronde, maar daarna iets te veel verval. Ik had niet verwacht dat mijn tijd goed genoeg zou zijn voor het podium, dacht dat er nog wel wat mensen onder zouden duiken, maar dat bleek niet het geval. Mijn eerste World Cup-medaille bij de senioren. Dit toernooi vergeet ik niet snel meer."

Naast een bronzen medaille verzekerde Beune zich van deelname aan de World Cup Final, die op 9 en 10 maart plaatsvindt in Salt Lake City. "Dat vind ik echt heel vet. Plaatsing voor dat toernooi was het belangrijkste doel dit weekend, dus ik ben erg blij dat het gelukt is. Een mooi vooruitzicht, maar nu ga ik eerst genieten van deze medaille."

Smeekens

Jan Smeekens eindigde op de tweede 500 meter van dit weekend net buiten het podium. De regerend wereldkampioen op de afstand werd vierde in een tijd van 34,90. De Rus Pavel Kulizhnikov zegevierde in 34,78.

Eerder op de dag werd Hein Otterspeer tweede op de tweede 500 meter in de B-groep. De Nederlands kampioen sprint klokte een tijd van 35,48. Daarmee hoefde hij alleen de Duitser Joel Dufter voor zich te dulden: 35,45.

Team Jumbo-Visma verlaat het Noorse Hamar met drie World Cup-medailles. Zaterdag veroverden Thomas Krol en Kjeld Nuis op de 1000 meter een zilveren en een bronzen plak.

Vanaf donderdag staan de WK afstanden in Inzell op het programma. Aan dat toernooi doen namens Team Jumbo-Visma Sven Kramer, Patrick Roest, Krol, Nuis, Smeekens, Douwe de Vries, Chris Huizinga, Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte mee.

Gerelateerde updates