Profiel

Aanval uurrecord door De Vries

LottoNL-Jumbo schaatser Douwe de Vries valt op 13 maart het werelduurrecord op de schaats aan. De Vries doet zijn poging in het Canadese Calgary waar hij een week eerder deelneemt aan de WK allround.

“Ik ben hier al heel lang mee bezig en heb dit seizoen twee testen gedraaid om te kijken of het zin had om een poging te wagen”, zei De Vries. “We hebben in Inzell de baan gehuurd om een goede simulatie te draaien want als je alleen op zo’n baan je rondjes moet rijden moet je precies weten waar je aan begint.”

De testen op het zomerijs en in het seizoen vielen positief uit en dus namen De Vries en de staf van Team LottoNL-Jumbo de beslissing om na de WK allround de recordpoging te ondernemen.

“Je moet er niet te lichtzinnig over doen want het is onwijs zwaar. Door die twee testen weet ik nu wanneer ik mijn rug kan ontlasten dan kan ik meteen ook nog iets drinken. Tijdens de test verloor ik op een half uur anderhalve liter vocht. We weten nu meer over verzuring, hartslag en de vochthuishouding. Kortom, ik ken mijn schema.”

In de voorbereiding op het record reed de oud-marathonschaatser ook dit seizoen het NK marathon in Groningen.

“Dat werelduurrecord fascineert mij. Ik heb ook alle aanvallen van de wielrenners gevolgd maar dat heeft niets te maken met mijn recordpoging. Ik wilde dat al jaren en nu is het zover. We hebben gekozen om de week na de WK allround in Calgary de aanval te doen. In Canada ben je zeker van fantastisch ijs en van de laatste vier geslaagde recordpogingen zijn er drie ondernomen op deze baan. Ik moet ongeveer 34 seconden per ronde rijden en ik dacht zo’n 107 of 108 rondjes te moeten afleggen om het record te pakken. Maar ik ga mij eerst op de WK allround concentreren. Daar wil ik scoren op de langere afstanden en die kracht wil ik meenemen naar het uurrecord.”

Op de erelijst van het uurrecord dat voor het eerst op 1 maart 1888 door de Brit Charles Tebbutt werd aangevallen in Amsterdam prijken grote namen. Klik hier voor het overzicht.


Gerelateerde updates